Начало / Статии / Статии - България

Кабиленски манастир Рождество Богородично край Ямбол

Автор

/

През 313 г. император Константин Велики издал Миланския едикт, с който се признавала равнопоставеността на всички религии в империята. Гоненията на християните спрели и започнало устройването на църквата. През 324 г. бил свикан Първият вселенски събор в Никея, където се приели основните догмати на вярата. През 343 г. бил свикан Сердикийският събор, в Сердика. Оттогава датира и първото писмено сведение за манастира в Кабиле. В списъците на събора се споменава Север - епископ на Кабиле.

Смята се , че Диосполис (днес Ямбол) бил епископски център и манастирът бил част от голям религиозен комплекс, известен с лековитата си вода от аязмото. За този период,от съществуването му не се знае почти нищо, освен, че бил женски и че тук отседнал патриарх Евтимий на път за Бачковския манастир след прогонването му от Търново. Манастирът просъществувал до края на 14 в., когато бил разрушен от турците.

Сведения за него се появяват едва в края на 19 в. Разказват, че един селянин заспал на нивата и сънувал жена в черно. Тя му посочила къде се намира аязмото с лековитата вода. Мъжът веднага започнал да копае и наистина бликнал извор. Много хора започнали да идват тук, за да облекчат болките си,. През 1923 г. с дарения би построен параклисът "Рождество Богородично", а през 1931 г. - целият манастирски комплекс. Църквата била постоена през 1931 г, а към северната й стена са долепени кръщелнята и аязмото. Легендата разказва, че императрица Елена, майка на Константин Велики, изпращала специални пратеници да й носят светена вода от аязмото на Кабиленския манастир.

Любопитно: В житието на св.Константин Велики се разказва, че той се обърнал към христовата вяра след един пророчески сън. В навечерието на битката с провъзгласилия се за император Максенций Константин се обърнал с молба за помощ към Бог. Присънил му се христовият кръст и глас, който казал: "С този знак ще победиш". На другия ден императорът заповядал да сложат кръста на всички знамена и на щитовете на войниците. Константин Велики удържал победа над узурпатора Максенций. На следващата година издал Миланския едикт, с който признал християнството за равноправна религия.

Общи данни за манастира: Манастир "Рождество Богородично", 20 в., действащ, девически, храмов празник - 8 септември, с аязмо

Къде: 1 км от с.Кабиле, 5 км от Ямбол, България

Кога: целогодишно

>
08 януари 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти