Начало / Статии / Статии - България

Природен парк Сините камъни

Автор

/

Източната част на Сливенска планина, която се издига величествено над Сливенското поле, носи поетичното име Сините камъни. За да се запази този дивен природен кът, през 1980г. тук е обособен едноименния природен парк.

Територията на парка е с живописен, силно разчленен релеф, който напомня на вкаменено развълнувано море. По стръмните планински склонове, се извисяват причудливи склани образувания, а в долините има красиви извори и водопади. Тук е първенецът на Източна Стара планина - връх Българка (1181г.). Сред многобройните пещери в парка (Орлови дупки, Комините, Песченик, Хайдушката пещери) най-голяма и най-красива е пещерата Змееви дупки. За нея и днес се носят предания за страшни змейове и самодиви. Гори почти изцяло покриват територията на парка. В подножието те са широколистни, съставени от космат дъб, габър, благун, цер, ясен и др., а високите места са обрасли с вековни гори от мизийски бук.

Тучните горски поляни са обсипани с дъхави треви, цветя и билки. Някои от тях са редки видове, включени в Червената книга на България - урумово лале, горска съсънка, старопланинска козя брада и др. Животинският свят в парка е много разнообразен. Тук се намира резерватът "Кутелка", в който се опазват местообитанията на редки и изчезващи грабливи птици от България и от Европа - орли, лешояди и др.

Любопитно: Легендата разказва как балканджията Еньо си взел булка от полето. Тръгнали сватбарите към Еньовото село. Преди да залезе, Слънцето огряло чудно хубавата младоженка и косата й грейнала като злато. Невестата се обзаложила със Слънцето, че на другия ден ще го изпревари и първа ще стигне върховете на планината. За наградата поискала двойно по-дълга златна коса, а ако не успее - да стане камък. Но уморена от сватбените веселби, тя се успала. Щом се събудила, хукнала с всички сили нагоре по стрънмия склон, но Слънцето вече било огряло планинските върхове. В същия миг невестата и близките й, които тичали след нея, се вкаменили- превърнали се в скалния феномен.

Къде: близо до гр. Сливен

Най - добро време: май - септември

"Повече от 100 чудеса на природата в България"

>
15 юни 2012 г.

Тагове

екопътеки

идеи за уикенд

природни паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти