Начало / Статии / Статии - България

Устремски манастир Св. Троица край Тополовград

Автор

/

Манастирът "Св.Троица" е най-големият манастир в Сакар планина. Сведенията за неговата история до средата на 18 в. са оскъдни.

Името му се споменава в османски документи от 15 в., но първите сигурни данни за съществуването му са свързани с името на Христо войвода от Сливен. Той бродел с дружината си по тези места и открил изоставената църква "Св.ап.Петър и Павел", около която някога имало манастир. Тя служила за убежище на хайдутите. Когато войводата остарял, решил да се замонаши по името Хрисант. Вероятно с помощта на известния Индже войвода и неговия байрактар Ката Кольо Хрисант успял да възстанови манастир и станал игумен.

По това време манастирът приютявал много хайдути. Освен Индже тук отсядали много хайдути. Освен Индже тук отсядали Ангел войвода, Гарапачи Георги, Кара Добри и техните дружини. Вероятно заради това манастирът бил наречен Хайдушки. През 1836 г. била построена църквата "Св.Троица". В нея била вградена старата църква "Св.ап.Петър и Павел". "Св.Троица" е една от най-просторните манастирски църкви в България. Осем колони разделят вътрешното й пространство на три части.

След 1858 г. манастирът преживял период на подем под ръководството на игумена Никандри от село Вакъф. По негото време манастирът се замогнал . След отстраняването му светата обител обедняла и опустяла. През 1909 г. в манастира се установили 50 монахини от манастира "Св.Теодор Студитски". Благодарение на усилията на игуменката им били събрани дарения от България и Русия и манастирът бил обновен.

Любопитно: Индже войвода (1755/1760-1821) е легендарен български войвода и хайдутин. Водел дружина от над 2000 души. Роден е в Сливен. Известно  време бил кърджалийски главатар, а след това  - един от най-ревностните закрилници на хората от сливенския край. Образът му е описан прекрасно в разказа на Йордан Йовков "Индже". Загинал в сражение при манастира "Св.Йоан Кръстител" край град Скулени по време на молдовско въстание срещу турците през 1827 г. Сражението е описано от великия руски поет Пушкин, заточен по съющото време в Кишинев, в близост до бойните действия.

Общи данни за манастира: Устремски манастир "Св.Троица", 18 в., действащ, деически, храмов празник - Петдесетница

Кога: 3 км от с.Устрем, край град Тополовград, България

Кога: целогодишно

>
02 януари 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти