Начало / Статии / Статии - България

Какви са правата на пътниците при пакетни почивки

Автор

/

Какви са правата ви при резервация на пакетна почивка и какво да правите, ако не сте доволни от получената услуга?

Какво е пакетна почивка?
Пакетната почивка е тази, която включва поне две от следните услуги:

- транспорт

- настаняване

- допълнителни туристически услуги - например местна обиколка с екскурзовод

Този тип почивка се ангажира предварително и се продава на обща цена, тоест вие плащате за всичко заедно. Тя също трябва да включва продължителност от поне 24 часа или да включва нощувка.

(!) Внимавайте! Не всички туристически пътувания се закрилят от разпоредбите за пакетни почивки - например, ако вие сами си направите пакет като резервирате от различни доставчици транспорт и настаняване.

Как да изберем почивка?

- в България всички търговци, предлагащи пакетни почивки, са длъжни да бъдат регистрирани. Ето защо проверявайте за наличие на регистрация като туроператор или туристически агент на страницата на Министерство на икономиката и енергетиката.

Застраховка при пътуване

- Туроператорът или туристическият агент сключва с туриста от името и за сметка на лицензиран застраховател задължителна застраховка "медицински разходи при болест и злополука на туриста" при пътувания извън страната.

Предоставяне на информация преди сключване на договора

Туроператорът пряко или чрез туристически агент е длъжен да предостави преди сключването на договора на потребителя писмено или по друг подходящ начин информация:

- за паспортния и визовия режим и сроковете за получаване на необходимите документи, както и информация за медицинските и здравните изисквания, свързани с пътуването и престоя.

Предоставяне на информация преди пътуването

Най-късно 7 дни преди пътуването търговецът е длъжен да ви предостави информация относно:

- маршрута - време и място на междинни спирки и връзки, вида на транспортното средство

- името и адреса на своя представител на посещаваното място

- застраховките, свързани с изпълнението на договора

Ако вашият проблем е с туроператор, регистриран в България, потърсете съдействие от Комисия за защита на потребителите.

Какво да направите, ако не сте доволни от почивката?

- веднага информирайте относно проблема представителя на организатора. Подайте формуляр с оплакване на място или се оплачете по друг начин, за предпочитане писмено.

- ако не се отстрани проблемът веднага, съберете доказателства за него - снимки, писмени обяснения от други туристи. Когато се приберете вкъщи, проверете брошурата, тъй като е противозаконно туроператорът да ви заблуждава относно почивката.

- след това, в срок от 7 дни подайте жалба до туроператора като приложите копия от всички доказателства. Винаги пазете оригиналите във вас. Накратко изложете какъв е бил проблемът и какво обезщетение претендирате.

- ако не сте доволни от отговора на туроператора, може да се свържете с Европейския потребителски център, за да получите допълнителна помощ.

Съветите са подготвени от Европейския потребителски център. 

>
23 юни 2014 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти