Начало / Статии / Статии - България

Крепостта Лютица край Ивайловград и до село Рогозово

Автор

/

Тази родопска крепост е едно от последните открития на българската средновековна археология. През 2002г., близо до Ивайловград и до запустялото село Рогозово, от вековната гора е извадена изцяло от ломен мрамор, запазена до 10м на места. Археологическите разкопки, ръководени от Бони Пертунова, разкриват, че хълмът бил обитаван още през I хил. пр.Хр., когато тук имало богато тракийско селище и светиллище.

В късната античност мястото придобило стратегическо значение и през 4-6 в. е издигната крепост. По-късно, през 9-10 в., по времето на царете Борис I и Симеон Велики, Лютица е вписана в регистрите на Константинополската патриаршия като център на епископия.

Най-активен бил животът в Лютица през 11-12 в., особено по време на войните между цар Калоян и Латинската империя. Драматични били събитията около града през 1207г., когато цар Калоян отстъпва от Димотика, следван по петите от латинските рицари. Един от тях пише, че българският цар се прибрал с войската в своята крепост, а латинците се отказали от обсада. Разкопките обаче показват, че те атакували градските крепостни стени, цитаделата и дори жилищната кула, но били откъснати. През следващите векове писмени сведения за Лютица липсвт, но археологическите проучвания показват, че и след падането на крепостта в ръцете на османците тук останало да живее българското население. То издигнало нова църква, а около нея погребвало своите покойници чак до 17 в.

Любопитно: Името Лютица е мъжко, славянско, подобно на Добротица, Иваница и др. Българският характер на средновековния град-крепост се доказва от откритите монети, наричани от нумизматите "половин василикон" или "половин базилеус". През 14в. византийският император Йоан VI отсякъл тези монети специално за българския цар. С тях императорът "купил" подкрепата му в битките за константинополския престол. В изворите е казано: "...за да предостави той на византийския император подвласни нему български крепости...". Една от тези крепости е Лютица, където отишли уникалните "базилеуси".

Къде:  в близост до Ивайловград
Кога: целогодишно

Снимка: ludetiniizbrano.blogspot.com/

Виж актуални оферти за пътуване в Ивайловград!

Виж още:

Екскурзия в Мелник

Почивка - Велинград

Почивка в Сандански

>
08 септември 2020 г.

Тагове

крепости

Забележителности наоколо

Избрани оферти