Начало / Статии / Статии - България

Любимец – Ивайловград – Маджарово - пътешествие в неразгаданата земя на древността!

Автор

/

Необятните хълмове на Източните Родопи таят сред гънките си приказен, неподвластен на времето кът. Районът на Любимец – ИвайловградМаджарово, разположен недалеч от границата ни с Гърция и Турция, може да се стори на мнозина прекалено див и отдалечен от цивилизацията.

Но ако човек не се поддава на клишетата на масовия туризъм, ако е любознателен и с неспокоен, вечно търсещ дух, няма как да не се влюби в това късче земя, пропито с история и легенди.

Североизточните разклонения на Източните Родопи са едни от най-слабо познатите българските планински райони, а в същото време крият в себе си изключително биоразнообразие и предлагат на посетителя чудесни гледки към Източните Родопи и долината на реките Марица, Арда и Бяла река. 

Планинският рекреативен туризъм в съчетание с екотуризъм е един добре познат продукт, свързан с почивка и отдих през лятото в известните околности по поречието на река АрдаСкалния масив около Маджарово, както и в не толкова добре познатия южен граничен район на Меандрите на Бяла река, южно от Ивайловград, и все по-увеличения туристически интерес към местността „Глухите камъни“ на територията на Любимец.

Хилядолетна история, колоритен фолклор, запазена природа - това е визитната картичка на туристическа дестинация Любимец – ИвайловградМаджаровоТуристическа дестинация „Неразгаданата земя“ на Любимец – ИвайловградМаджарово тепърва ще бъде разпознаваема сред вече съседните утвърдили се туристически дестинации в Източните Родопи. 

Посетителите са примамени от туристическия магнетизъм на втория Перперикон – Глухите камъни край Любимец; античната вила Армира на богат знатен тракиец край Ивайловград; чудните скали със свободно летящи лешояди край Маджарово; красивите меандри на река Арда и Бяла река; мистиката на най-южните села - архитектурни резервати – селата Мандрица и Долно Луково в Ивайловградско; зоните за отдих и риболов край язовир Ивайловград.

Това е земя, където цъфтят бадеми и загадъчни орхидеи, а произвежданите от местните хора червени вина, най-вече от сорта мерло, се оценяват високо не само от туристите, които ги дегустират на място, а и на световните пазари, където се радват на голям успех. 

Заповядайте! Каним ви на пътешествие в неразгаданата земя на древността!
Сред дивата природа – с ароматна чаша вино!

Тази публикация е създадена в рамките на проект „Синергия на дадености и политики - път за развитие на туристически дестинации за общините Любимец, Ивайловград и Маджарово“, Договор за безвъзмездно финансиране BG161PO001/3.2-03/2012/011, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Любимец и при никакви обстоятелства не може да се счита, че отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.

>
12 февруари 2014 г.

Тагове

археологически резервати

екопътеки

идеи за уикенд

летен туризъм

планини

природни забележителности

природни паркове

рафтинг

реки

семеен туризъм

трекинг

ваканция

Забележителности наоколо

Избрани оферти