Начало / Статии / Статии - България

Тракийски мегалитен паметник Кромлех

Автор

/

 

Нашата разходка днес ще ни отведе  в най- източната част на величествената Родопа планина, където ще се запознаем с единствения в България Кромлех.

Скътано в гъстите гори в източната част на планината,  в периферията на  Маджарово  се намира село Долни Главанак, където  през 1998 г. е открит  единственият Кромлех в България. Той представлява съоражение изградено от вертикално побити големи каменни блокове-  известни под наименованието мегалити. В Европа подобни  камъни ограждащи пространство с овална форма  поставени директно върху скална основа е възприето наименование Кромлех.  Най- популярният паметник от този тип е световноизвестният „Стоунхендж” намиращ се в Южна Англия. Археологическото проучване на кромлеха показва, че е изграден през втората фаза на ранно-желязната епоха (8 - 6 век пр. Хр.) и е функционирал дълъг период от време . Религиозни обреди са били извършвани чак до късно-желязната епоха (5 - 1 век пр. Хр.),.

Право за извършването на подобни действия имали само жреците, а    намерените  глинени съдове и части мозайка, концентрирани главно около мегалитите, свидетелстват за подобни религиозни практики.

Съоражението говори много за начина на живот и културата на древните траки . Те обожествявали природата. Почитали свещените гори, дърветата, изворите и потоците. Вярвали в съществуването на нимфи, музи и демони. Религията  им е немислима без култовите ритуали. Важни елементи на култа са магическите практики и жертвоприношенията. Именно за подобни свещенодействия бил използван Кромлехът.  През 1998 г. екип проучващ община Маджарово открива българския Кромлех и започва работа, за да превърне  покрайнините на Общината в дестинация подходяща за културно- исторически туризъм.

Днес това място е превърнато в туристически обект отворен за свободно посещениение, където в самото начало на добре маркираната екопътека се намира посетителски център, чийто почивни дни са сряда и четвъртък. В него можете да получите изчерпателна информация за тракийския паметник и другите туристически забележителности в Общината.

Къде: село Долни Главанак, 56 км. от Хасково

>
24 март 2011 г.

Тагове

BG info channel

антични градове

видео

идеи за уикенд

тракийски селища

Забележителности наоколо

Избрани оферти