Начало / Статии / Статии - България

Маджарово - връзка с дивата природа

Автор

/


Първите слънчеви лъчи на майското утро огряват  разцъфналите макове, където насекомите жадно пият  последните капки роса. Звуците на щуреца и любовните песни на птиците се разнасят над бистрите води на Арда.

Тук се намира Маджарово, сгушено в красивите скални комплекси на защитените местности. Общината е разположена в източната част на Родопите, където е съхранено уникално биоразнообразие. Тук има пет защитени територии, където се срещат повече от 50% от всички видове редки птици и над 28 вида редки растения от България. Вулканичният кратер край Маджарово е последното убежище на белоглавите лешояди у нас. Днес  по живописните скали на природната забележителност Кован Кая /Черната скала/  имаме възможност да наблюдаваме тези величествени птици.

С впечатляващия си размах на крилата от 2,60 м , белоглавите лешояди са истински властелини в дивия свят на  Маджарово. Природозащитен център “Източни Родопи” е структура на Българското дружество за защита на птиците  и изпълнява множество проекти, свързани с изследване и опазване на видовете. Служителите му полагат наистина майчина грижа за популацията на белоглави и египетски лешояди, както и за останалите редки представители на флората и фауната, в борбата за тяхното съхранение и опазване. Посетителите на центъра имат  възможност да надзърнат в тайнствения свят на лешоядите със специалните далекогледи и да изслушат разказа за живота и поведението на тези прекрасни птици. Разхождайки се днес из тази красива община в България, имаме възможност да усетим атмосферата на дивата природа и връзката с нея.

Къде: Маджарово, 57 км. югоизточно от Хасково.
 

>
13 май 2011 г.

Тагове

BG info channel

алтернативен туризъм

селски туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти