Начало / Статии / Статии - България

Мегалити в Родопите

Автор

/

Характерни за тракийската култура в Родопите са изсечените в скалите гробници, гробове и ниши, като подобни на някои от тях не се срещат другаде. Зоната на разпространение на тези мегалитни паметници попада изцяло в Източните Родопи. Те са основните погребални съоръжения на траките, които обитавали този район през ранната желязна епоха.

http://www.nasamnatam.com/slideshow/Galeriia_sys_snimki-2647-10685.html

Досега в Източните Родопи са регистрирани 46 скални гробници и гробове. Те са изсечени в скални масиви на естествени хълмове. Изследователите ги разделят на две големи групи. Първата включва гробници с овален план, страничен вход и камера, подобна на пещера. Гробниците от втората група имат четвъртита камера и допълнителен вход отгоре, покрит с каменна плоча. Понякога в камерата е изсечени каменно ложе. Скалните гробове се отличават от гробниците по липсата на преддверие и страничен вход. В някои гробници и гробове са открити следи от погребения.

Любопитно: Според някои учени родопските мегалити са дело на одрисите, а според други – на траките кикони. Те населяват земите между реките Места и Марица. Омир споменава техни вождове, участвали в Троянската война. Според него киконите отблъснали Одисей и спътниците му, които при странстванията си слезли на тяхната земя. След края на бронзовата епоха киконите вероятно постепенно са погълнати от други, по-могъщи тракийски племена.

Според някои учени разликата между родопските и странджанските мегалити е обусловена от характера на скалите. Странджанските гранити и гайси се цепят лесно, родопските вулкански и утаечни скали са меки и лесно се издълбават. 

>
05 септември 2013 г.

Тагове

археология

гробници

културен туризъм

Родопи

тракийски селища

Забележителности наоколо

Избрани оферти