Начало / Статии / Статии - България

Село Малко Градище: Глухите камъни, тайните водопади и църквата

Автор

/

Село Малко Градище едва ли присъства в маршрутите на много туристи. Намира се край Любимец, в подножието на Източни Родопи и това, с което е най-добре познато, е че е отправна точка за стигане до тракийското светилище Глухите камъни, които се намира на 6-7 км от него.

В самото село няма тракийски останки, но според учените Глухите светилищата при Глухите камъни са на около 3000 години. На 2-3 км северно от селото пък минава древноримския път, наричан Друма, за Одрин за Цариград. Това със сигурност означава, че в района на селото отдавна кипи живот.

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

По време на османската власт селото се е наричало Алвандере, което в превод означава “Благоуханното дере”. От 1906 г. Малко Градище носи настоящото си име.

Всяко лято при Глухите камъни има разкопки, а старото училище в селото е превърнато в археологическа база. Това дава шанс на посетителите да наблюдават разкопките и да получат информация от извора за миналото на светилището.

Църквата в Малко Градище

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Преди да продължите към Глухите камъни, спрете за кратко в селската църква “Свети Атанасий”. Тя е построена през 1844 г., а няколко години по-късно в нея е открито и килийно училище.

Според преданието иконите и иконостасът в зелено са изработени от неизвестен майстор от Одрин. Загледайте се в горната част на иконостаса и ще видите резбованите грифони.

Килийното училище към църквата функционира малко над 20 години, като първоначално децата се обучават от свещеник от Тополовград, който им преподава на гръцки, а след това от свещеник от Любимец, който ги обучава на черковнославянски.

Ако заварите църквата отворена, може да имате късмет да се изкачите до камбанарията й, откъдето се разкрива чудесна гледка към селото.

Екопътеката

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

От църквата тръгва екопътека, наречена “Тайните водопади”. За около 20-30 минути тя ще ви отведе до три водопада. По маршрута има пейки и места за отдих.

Какво да видите наоколо

Село Малко Градище се намира само на 15 км от Мезек, където можете да видите средновековната крепост и тракийската куполна гробница, в чийто коридор има холограми на откритите вътре ценности.

Вижте актуални оферти за екскурзия в България!

>
22 октомври 2021 г.

Тагове

идеи за уикенд

любопитно

полезно

стари градове

екопъкети

Забележителности наоколо

Избрани оферти