Начало / Статии / Статии - България

Лъджански манастир Св.св. Константин и Елена

Автор

/

Манастирът "Св.св.Константин и Елена" е разположен близо до крепостта Лютица и Атеренския сводест мост, който свързвал крепостта с пътя към Бяло море.

Манастирът бил основан около 13 в. Смята се, че е бил епископска резиденция през 14 в., когато е и най-големият му разцвет. След завладяването на България от Османската империя обителта била разрушавана на няколко пъти и постепенно запустяла.
Манастирът бил възстановен около средата на 19 в.

Днес той представлява комплекс от жилищни сгради, трикорабна църква и чешма от 1846 г. От средновековния манастирски комплекс до днес се е запазила само църквата. Вътрешната й окраса е направена при последното възстановяване. Иконостасът е от края на 19 в. и началото на 20 в. В олтара и западната стена са вградени осем медальона със запазени изображения от по-ранен период. От 1949 г. в манастира няма монаси.

Любопитно: Крепостта Лютица е сред най-големите средновековни крепости в Източните Родопи и е най-добре запазената. Известна е като "Мраморният град" или "Цитаделата на Калоян". Средновековният град бил център на епископия (9-17в.) и архиепископия (17-18 в.). Смята се, че тук се укрепил Калоян по време на походите срещу кръстоносците през 1206-1207 г. Градът западнал към края на 18 в., а жителите му се преселили край близките минерални извори и основали село Лъджа. Руините на крепостта заемат площ от 26 дка. Крепостните стени са дълги около 600 м и високи до 10 м, запазени са и 8 от 12-те кули на укпрепения град.

Обща информация за манастира:  Лъджански манастир "Св.св.Константин и Елена"  (Ивайловградски), обновен през 19 в., действащ, без монаси, храмов празник - 21 май.

Къде: на 3 км от Ивайловград, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
08 февруари 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти