Начало / Статии / Статии - България

Бистришки манастир Св. св. Йоаким и Анна край София

Автор

/

Средновековна Бистрица била малък, но богат и укрепен град, в който се разработвали рудници и се секли монети. Манастирът  "Св.св.Йоаким и Анна" е един от трите манастира край града.

Основан бил по времето на цар Иван Александър, когато около Средец (днешна София) възникнала т.нар. Мала Света гора. През 14 в. манастирът бил разрушен от османците. Само един очукан каменен кръст напомнял за него. През 1925 г. по настояване на местна жена започнали разкопки и били открити основите на църква. От 1939 г. до 1946 г. върху останките  построили нов храм, посветен на "Св.св.Йоаким и Анна". При изкопните работи била открита раннохристиянска гробница от 4 в. По стените й имало изображения на кръст и котва. В гробницата били погребани мъж  жена. Въпреки не особено богатите погребални дарове, се предполага, че са били знатни особи.

Една от най-красивите легенди за манастира е погребаната тук Самуилова дъщеря Теодора Косара и нейния любим съпруг - черногорския княз Иван Владимир. Теодора Косара се влюбила в него, докато той бил затворник в Охрид. Тя толкова се впечатлила от красотата и мъдростта му, че не спряла да моли баща си, цар Самуил, да ги венчае. Накрая баща й се съгласил. След сватбата князът бил върнат на престола. След смъртта на Самуил престола заел родственикът му Иван Владислав (1015 - 1018). Новият цар решил да премахне всички верни на предишния владетел люде. Примамил черногорския княз в двореца и го убил. Като научила, Теодора Косара дълго плакала и молила убиеца да й позволи да върне тялото на мъжа си в родината. Накрая успяла да донесе мощите на Иван Владимир в Бистришкия манастир, погребала ги в църквата и се замонашила. След смъртта си била погребана в нозете на съпруга си. Теодра Косара наистина се омъжила за черногорския княз Иван Владимир през 999 г., както е написано в житието на Иван Владимир, който след смъртта си е канонизиран за светец.

Любопитно: Княз Иван Владимир (?-1016) бил канонизиран като св.Йоан Владимир, цар български, тъй като още през Средновековието бил считан за български светец. Чества се на 22 май, датата на мъченическата му смърт през 1016 г. Името му фигурира в Бориловия Синодик от 1211 г. сред древните български царе, между имената на Гаврил Радомир и ИванВладислав. ЗА убийството му съобщава накратко и византийският историк Йоан Скилица, за него разказва и Дуклянския презвитер.

Общи данни за манстира: Бистришки манастир "Св.св.Йоаким и Анна", 14 в., обновен през 20 в., действащ, женски, храмов празник - 9 септември

Къде: с.Бистрица, Софийско

Кога: целогодишно

>
04 януари 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Софийска Мала Света гора

Забележителности наоколо

Избрани оферти