Начало / Статии / Статии - България

Кърджалийски манастир Св. Йоан Предтеча

Автор

/

В кв. "Веселчани", в Кърджали, през 1962 г. строители открили останки от средновековен манастир, съществувал от 10 до 14 в. През 80-те години на 20 в. екип на проф.Николай Овчаров се заел с тяхното проучване.

        Снимки: Мария Ангелова

Според археолозите манастирът бил съграден по времето на цар Петър (927-969), когато настъпил дългогодишен мир в държавата. Манастирът се намирал на десния бряг на р.Арда и бил укрепен със здрави крепостни стени със стражеви кули. Зидът му бил с четириъгълна форма, характерна за атонските манастири от 10-11 в. Най-старата църква, открита в рамките на компекса, не е особено голяма. През 11 в. на нейно място бил изграден монументален храм, с изключително рядък тип градеж, съчетаващ елементи от раннохристиянските византийски храмове.

При разкопките са разкрити жилищните и стопанските постройки на манастира. Помещенията в долните нива на сградите били използвани за складове за храна, вода и вино, а на втория етаж били монашеските килии. Интересно е разположението на манастирската трапезария, която била планирана като аристократична трапезария в дворец и се намирала зад абсидата на манастирския храм. Мащабното и скъпо строителство, както и откритата гробница на епископ със златотъкани одежди и мадальон на Дева Мария, говорят, че манастирът вероятно е бил духовен център на епископията Ахридос.

Разкопките показват, че манастирът бил разрушен в началото на 13 в. - най-вероятно около 1204 г., при нахлуването на рицарите-кръстоносци. Когато тези територии отново се върнали в границите на България - около 1207 г. - манастирът бил възстановен. Светата обител окончатено била разрушена след битката при Черномен, през 1371 г., когато османските турци завладели региона. Църквата "Св.Йоан Предтеча" е възстановена през 2000 г. и е отворена за посещения. По оцелялата част от стените на църквата са запазени фрагменти от стенописи ит 11 и 14 в., а на мраморен надпис от 13 в. е изписано името й - "Св.Йоан Предтеча".

Любопитно: През Средновековието Източните Родопи били наричани Ахридос. В периода 11-12 в. тук се развила инфраструктурата на крепости, селища и пътища покрай реките. В 1198 г. тя била узаконена с грамота, потвърждаваща обособяването на Ахридос в отделна тема, т.е. област. Областта Ахридос се простирала по средното и долното течение на р.Арда. Предполага се, че крепостта Перперикон била областен център през Средновековието. Откритите многобройни епископски печати в Перперикон навеждат на мисълта, че манастирът "Св.Йоан Предтеча" бил духовен център на епископията и втора резиденция на епископите на Ахридос.

Общи данни за манастира: манастир "Св.Йоан Предтеча", 10 в, възстановен през 20 в., музей, паметник на културата

Къде: кв. Веселчани, Кърджали, България

Кога: целогодишно

>
07 март 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

паметници

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти