Начало / Статии / Статии - България

Уникалният етнографски комплекс - Златоград

Автор

/

Етнографски комплекс Златоград отваря врати през 2001г. в Стария град. Запазил възрожденския си облик, кварталът е архитектурен резерват. Хубави бели 150-годишни къщи, кръгли комини, прохладни чардаци, калдаръмени улички – това е старият град – и съвсем естествено в него е намерил място Етнографският комплекс.

Златоград - България

Занаятчийските работилници са 9 и в тях са възстановени характерните за региона занаяти – гайтанджийство, терзийство, тъкачество, сарачество, дърворезба, грънчарство, ножарство, златарство и цървулджийство. Посетителите не само могат да наблюдават работния процес на майсторите, но и да опитат да изработят нещо.

В една от най-хубавите къщи в квартала се помещава и Археолого-етнографския музей. Обикновено обиколката завършва в кафене Стария град, където туристите се наслаждават на атрактивно поднесено въртяно кафе, приготвено на нагорещен пясък и подсладено със златоградска баклава с локум.

В заведенията за хранене на Етнографския комплекс – механа “Беловидово“, ресторант-винарна “Александрови къщи“, махана „Воденицата“, във възрожденска обстановка и под звуците на родопска гайда, могат да се вкусят златоградски кулинарни специалитети.

Обектите за настаняване в Етнографския комплекс предлагат 150 легла, разпределени в четири къщи за гости и един хотел. Всички те са с възможност за почивка в съхранена атмосфера на отминали времена.

Богатият културен календар на комплекса предлага на туристите възможност да се запознаят с обичаите, бита и говора на местното население. Предлагаме и разнообразни маршрути с осигурен водач.

През новооткрития граничен пункт между Бългрия и Гърция, до Егейско море може да стигне за малко повече от час. Нашата нова туристическа дестинация започва едва на 11 км от Златоград със с.Термес с уникалните си 63 минерални извора, от където извира лечебна вода с температура 54 С.

В покрайнините на селцето се намира първият важен археологически паметник – релеф на бог Митра върху масивна скала. След преоткритието на този единствен в Родопите храм на Митра, продължаваме и стигаме до Ксанти – един град с древна история (първото му писмено споменаване е 879 г.). Продължаваме на юг и само след 15 км достигаме до днешното гръцко село Авдира. На самия бряг се издигат останките на древен град.

Къде: Етнографски ареален комплекс-Златоград

>
24 февруари 2011 г.

Тагове

идеи за уикенд

музеи

стари градове

събития

Забележителности наоколо

Избрани оферти