Начало / Статии / Статии - България

Топ 10 причини да посетите Хасково

Автор

/

Има места в България,които всеки е посещавал поне веднъж вживота си. И ако в близкото минало този списък се изчерпваше с няколко паметника и манастира, в наши дни е доста по-дълъг. Eдна от най-атрактивните дестинации за уикенд туризъм в последните години е Хасково. И това не се дължи на краткотрайна тенденция, а на изграждането на новоблик на града, с който той привлича гости от цял свят. Защо трябва да дойдете в Хасково? Ето 10 основателни причини да го направите:

1. Статуята на Богородица

В Хасково се намира най-високата в света статуя на Богородица и младенеца. Със своите 32,8 м височина тя е включена в Книгата с рекордите на Гинес. В основата й е изграден малък параклис. Издигната е през 2003 г. и вече повече от десетилетие е част от маршрутите на поклонници от цял свят.

2. Камбанарията

На метри от монумента на Богородица се извисява една от най-високите камбанарии в България. Висока е цели 30 метра, а вътрешно стълбище позволява да се изкачите до върха, точно под осемте й камбани, и да се полюбувате на неповторимата панорама към града.

3. Паметникът на завистта

В Хасково се издига паметник без аналог в света - посветен на човешката завист. Представлява 3-метрова статуя от бронз, изобразяваща стремежа на човешкия дух към извисяване и силата, с която завистта го приземява и не му позволява да полети. Докато съзерцавате това произведение на изкуството, можете да се докоснете до философски прозрения.

4. Александровската гробница

Не можем да не споменем Александровската гробница, която заедно с Музея на тракийското изкуство разкриват невероятното изящество на античността. Макар, че за посещение е достъпно копието на гробницата, то по никакъв начин не отстъпва на оригинала. Стенописите на оригинала са застрашени от унищожение и затова са консервирани.

5. Узунджовската църква

Недалеч от Хасково, в село Узунджово, се намира най-голямата селска църква в България - "Успение на Пресвета Богородица". Освен с размера си храмът впечатлява с многовековната си история, с факта, че сградата е изпълнявала през вековете функцията и на джамия, и на църква, и с невероятното преплитане на християнски и мюсюлмански символи в украсата й.

6. Сградата на драматичния театър "Иван Димов"

Невероятно красивата сграда на драматично-кукления театър "Иван Димов" в Хасково е не самокултурното средище на града. Тя е изключително приятна гледка, особено вечер, когато е атрактивно осветена. Построена е през 1926 г. и по архитектурен план и украса представлява умалено копие на Народния театър "Иван Вазов"в София.

7. Парк "Кенана"

Парк "Кенана" е един от най-приятните за разходка ии злет паркове. Разположен е в самия град и предлага прохлада и досег с природата непосредствено до оживената градска среда. В неговите граници има и зоопарк със свободен достъп, обитаван от лъвове, рисове, павиани, лами и други екзотични животни.

8. Хотелите и ресторантите

За настаняването в Хасково не бива да се притеснявате - вграда има различни категории хотели, които предлагат всякакви удобства и глезотийки. Всеки може да намери своето място според предпочитанията и бюджета си. Да не забравяме и храната - хасковските ресторанти са прочути с отличните си майстор-готвачи. Тук можете да вкусите ненадминати гозби от местната, националната и европейската кухня. Нощните клубове също са разнообразни и осигуряват приятни развлечения за нощните птици.

9. Спа в Хасковските минерални бани

Една от важните причини да посетите Хасково е да съчетаете визитата с посещение на Хасковските минерални бани. Тяхната лековита вода доказано повлиява редица болести и състояния и укрепва общото състояние на организма. Дори да нямате медицинска причина да дойдете тук, ще се изненадате колко тонизирани ще се почувствате след няколко спа процедури. И тук възможностите за настаняване са многобройни.

10. Целогодишно атрактивнадестинация

Най-основателната причина да дойдете в Хасково е фактът,че можете да го направите целогодишно. Никоя от споменатите забележителности не изисква посещението да се извърши в определен сезон. Всичко това превръща град Хасково в атрактивна алтернатива на пренаселените морски и зимни курорти, която предлага всичко необходимо за пълноценна и изпълнена с вълнуващи приключения почивка.

>
19 юни 2015 г.

Тагове

гробници

романтични градове

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти