Начало / Статии / Статии - България

Идея за уикенда - кукери в Златоград

Автор

/

 

Този уикенд на 13 март (събота) по стар български обичай в Етнографски комплекс Златоград с ритуален танц на  ТС „Акрани“ и кукерско маскиране ще се възстанови традицията да се пали огън за омилостивяване на бедите и срещу всякакви вредители.

Чрез танца ще се пресъздадат много ритуали, гарантиращи хубаво време, добра реколта и плодовитост сред животните. Според легендите жените не режат с нож и ножица, не се секат дърва, за да се родят здрави и силни животни. Още призори стопаните палят голям огън в двора на къщата. Когато започне да пуши всички членове на семейството го прескачат по три пъти, за да се пречистят от зли сили, да се предпазят от болести.


За прогонването им надалеко кукерите обикалят двора със звънци и заклинания. Във всяко селище облеклото, маските и игрите се различават, но посланието име е едно и също – прогонване на „нечистите сили“. Чрез костюмите кукерите придобиват статут на демони.

Местните кукерски костюми представляват обърнат с козината навън козе или агнешки кожух, кукерска маска от вълнен плат или обърната с козината навън животинска козина с прикрепени рога, различни по големина чанове.

>
11 март 2010 г.

Тагове

шопинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти