Начало / Статии / Статии - България

Уикенд сред българската природа

Автор

/

България е малка страна, събрана на шепа място. Но в нея има толкова магия, история и традиции, колкото въображението може да побере. Често тя е пренебрегвана от българските жители, които подценяват родните природни забележителности, ровейки се в лъскавите списания и следeйки телевизионни канали за пътешествия в чужбина. За един уикенд може да се докоснете до малко известни, но силно впечатляващи места с голяма енергия. Не пропускайте да посетите:

Крушунски водопади

Ако някога сте чували приказни разкази за Крушунски водопади, по-добре елате на място да се убедите. На 34 км от Ловеч се намира китно селце с името Крушуна. Името му идва от вида сокол “коршун”, който се среща по тези места. В южната част на селото се намира местността Маарата, включваща огромен скален масив и река Маарата, която образува феноменален водопад.

В района има четири пещери – Бонинската (2753м.), Водопада (1995 м), Урушка (1600 м) и Горник (1080). Пътечките в местността са тесни и екстремни, а наоколо има много места за пикник. За да се изкачите до водопада, ви трябва малко повече от час, с почивката и снимките стават два. Тук можете да пояздите кон или да стреляте с лък. В района на Маарата има няколко гостоприемници. Можете да отседнете там или да отпътувате към близкия град.

Вишеград

Ако пътувате в посока Кърджали, отделете време да се запознаете с Вишеградската крепост на 5 км югоизточно от града. Тя се намира на десния бряг на Арда и е разположена в местността Хисар Алтъ върху скалист връх, наречен Каменен харман. Крепостта не е голяма, около 562 кв.м, но е много запазена и стените й са с височина 8 м. Построена е през ХІІ-ХІІІ в и името й произхожда от славянски – “висок град”. Входът към крепостта е в най-източния край и е широк около 2 метра.

Пещерата Вулвата

Уникалното тракийско светилище в района на Кърджали е причина да се запътите натам. То е с формата на женска утроба и се намира в местността на Дангърдък ая, в района на село Ненково. Според археолозите светилището е свързано с култа към прераждането. Входът на древната пещера е изсечен между две скали. От двете страни на пещерата личат тракийски погребални ниши, а около входа има следи от издълбани каменни легла. Пещерата е дълга 22 метра, а в дъното има олтар с формата на матка. Входът на пещерата е 15 метра. Археолозите твърдят, че светилището край село Ненково може да се окаже цял обреден комплекс с площ от десетки квадратни километри.

 

Уикенд в Смолянския край

Агушевите конаци

Най-големият феодален замък на Балканите са Агушевите конаци в смолянското село Могилица. Строени в продължение на 20 години – 1820–1840 г., за феодала Салих Ага, те представляват внушителна гледка и архитектурен паметник. Зданието е затворено близо десет години и търпи различни преустройства. Замъкът има 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Дворовете са общо три и във всеки има кладенец. Конакът е много просторен. Таваните са оформени красиво, а стаите за господарите са светли, като във всяка от тях има камина и баня. В момента музейната експозиция от вещите в къщата се намира в музея в Смолян. Сградата е обявена за паметник на културата и тече подготовка за обособяването й като туристически обект.

Широка Лъка

Това китно смолянско селце е обявено за архитектурен и фолклорен резерват. Името му произлиза от старобългарската дума “лъка” – извивка, кривина. Селото е известно с красивите си родопски къщи, разположени амфитеатрално от двете страни на реката. Известни със своята строителна ловкост, широколъчани са създали прекрасно местенце с традиционна родопска архитектура – двуетажни къщи с вътрешно дървено стълбище и приветливи хазаи.

Дяволският мост

На 10 км северозападно от град Ардино над река Арда се издига Дяволският мост. Той е построен през 1515–1518 г. върху останки от римски мост по древен път, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина през прохода Маказа. Мостът е с дължина 56 метра и височина, достигаща 800 м. Трисводест, с полукръгли сводове за оттичане на водата. През 1984 г е обявен за паметник на културата. До него обаче може да се стигне по черен път с автомобил.

Вижте най-добрите оферти за екскурзии в България!

Виж още:

Екскурзия в Охрид

Екскурзия в Букурещ

Екскурзия в Белград

>
22 април 2016 г.

Тагове

водопади

идеи за уикенд

Крушунски водопад

културен туризъм

семеен туризъм

трекинг

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти