Начало / Статии / Статии - България

Лещен - едно от най-живописните села в България

Автор

/

Лещен е едно от най-живописните села в България, архитектурен резерват със запазени къщи, който ще ви върне сто години назад във времето.

Разходете се по криволичещите улички, независимо от сезона, и ще се почувствате по-отпочинали от всякога.

Лещен е планинско село, намира се на 7 км от Гърмен и на малко на 100 км от Благоевград. В селото днес живеят няколко десетки души, а в миналото е било оживен център на търговията.

Красивата архитектура прави селото любимо място за снимки на филми и видеоклипове на песни. Покривите са с каменни плочи, портите са дървени, уличките са тесни.

Много от къщите в Лещен днес са реставрирани, някои са превърнати в къщи за гости, в центъра на селото има кръчма с автентична обстановка и местна кухня. Там ще видите и старата църква, построена през 1837 г.

В селото има още и галерия, арт магазин и еко-къща в единия край. Отвисоко можете да се насладите на панорамна гледка към Лещен.

Наблизо се намира и още едно село архитектурен резерват - Ковачевица. Лещен обаче е много по-тихо, спокойно и уединено място. През уикендите посетителите може да са повече, но дойдете ли през седмицата, независимо от сезона, ще успеете да почувствате невероятната хармония на това планинско селце.

>
06 януари 2014 г.

Тагове

идеи за уикенд

кулинарни изкушения

културен туризъм

маршрути

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти