Начало / Статии / Статии - България

Лещен - едно от най-живописните села в България

Автор

/

Лещен е едно от най-живописните села в България, архитектурен резерват със запазени къщи, който ще ви върне сто години назад във времето.

Разходете се по криволичещите улички, независимо от сезона, и ще се почувствате по-отпочинали от всякога.

Лещен е планинско село, намира се на 7 км от Гърмен и на малко на 100 км от Благоевград. В селото днес живеят няколко десетки души, а в миналото е било оживен център на търговията.

Красивата архитектура прави селото любимо място за снимки на филми и видеоклипове на песни. Покривите са с каменни плочи, портите са дървени, уличките са тесни.

Много от къщите в Лещен днес са реставрирани, някои са превърнати в къщи за гости, в центъра на селото има кръчма с автентична обстановка и местна кухня. Там ще видите и старата църква, построена през 1837 г.

В селото има още и галерия, арт магазин и еко-къща в единия край. Отвисоко можете да се насладите на панорамна гледка към Лещен.

Наблизо се намира и още едно село архитектурен резерват - Ковачевица. Лещен обаче е много по-тихо, спокойно и уединено място. През уикендите посетителите може да са повече, но дойдете ли през седмицата, независимо от сезона, ще успеете да почувствате невероятната хармония на това планинско селце.

06 януари 2014 г.

Тагове

идеи за уикенд

кулинарни изкушения

културен туризъм

маршрути

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти