Начало / Статии / Статии - България

Пътеписи за душата на България

Автор

/

Баба Катя и съпругът й много се обичали, но нямали деца и силно страдали от това. Един ден нейна сродница, която пък изгубила първата си рожба, й предложила да отидат при Ванга в Петрич и баба Катя се съгласила. Как са вървелипрез баирите, как са стигнали пеша до Петрич - не мога да си представя. Голям кураж е това и голяма ще да е била болката, която ги водела. Баба Катерина обаче останала разочарована от пророчицата.

Тъкмо тръгвали обратно към дома, когато в центъра на града видели мъж, за когото баба Катя казва, че така си представя да изглежда Господ. Този мъж обаче имал мишка. Да, мишка. Бяла мишка и явно - дресирана, която с краче теглела от кутийка написани на хартия и навити на руло късметчета. Двете жени решили да проверят какво ще им се падне. "Една мишка да ти каже какъв ще е животът ти - още не мога да се начудя на тая работа - възкликва и сега баба Катя и цитира думите, които никога няма да забрави:- Родена си под щастлива звезда. Ще получиш голяма радост от твоя близка роднина и вечно ще си щастлива."

Старата жена се прекръства и продължава разказа. Същия този ден, когато тя изтеглила късмета, нейна сродница в Делчево родила шестия си син. Няма да ви отегчавам с подробностите, пък и те не са същественото. Интересното е, че скоро майката на детето го дала на баба Катя. Подарила й го... Всъщност мъжът, който ми отвори вратата преди малко, бил той, Илия, обичният син на баба Катя. Грижи се за нея всеотдайно, изпълва сърцето й с радост и благодарност и я кара да се чувства благословена и щастлива, точно както й предсказала мишката. "Да се чидиш и да се неначудиш - не спира да повтаря старата жена. - Питайте всеки в селото как живее баба Катя - аз няма да се хваля - казва тя, но не успява да се сдържи:- Няма по-натъкмена бабичка от мене."

Това е той, негово величество истинският живот, дами и господа - пълен с невероятни човешки истории, които не можеш да измислиш. Абсурден, едновременно жесток и милостив, живот на личните истории без универсална логика, безпощадно непредсказуеми. Истории на майката, умряла в самота, изоставена от децата си, и за бездетната жена, чийто подарен син ще държи ръката й до сетния й дъх...

Дълго не можем да се откъснем от прегръдките на баба Катя, преди да си тръгнем.

Откъс от книгата "Пътеписи за душата на България" на Ивинела Самуилова, издателска къща Хермес.

>
31 юли 2019 г.

Тагове

книги

пътеписи

Забележителности наоколо

Избрани оферти