Начало / Статии / Статии - България

Пътеписи за душата на България

Автор

/

Баба Катя и съпругът й много се обичали, но нямали деца и силно страдали от това. Един ден нейна сродница, която пък изгубила първата си рожба, й предложила да отидат при Ванга в Петрич и баба Катя се съгласила. Как са вървелипрез баирите, как са стигнали пеша до Петрич - не мога да си представя. Голям кураж е това и голяма ще да е била болката, която ги водела. Баба Катерина обаче останала разочарована от пророчицата.

Тъкмо тръгвали обратно към дома, когато в центъра на града видели мъж, за когото баба Катя казва, че така си представя да изглежда Господ. Този мъж обаче имал мишка. Да, мишка. Бяла мишка и явно - дресирана, която с краче теглела от кутийка написани на хартия и навити на руло късметчета. Двете жени решили да проверят какво ще им се падне. "Една мишка да ти каже какъв ще е животът ти - още не мога да се начудя на тая работа - възкликва и сега баба Катя и цитира думите, които никога няма да забрави:- Родена си под щастлива звезда. Ще получиш голяма радост от твоя близка роднина и вечно ще си щастлива."

Старата жена се прекръства и продължава разказа. Същия този ден, когато тя изтеглила късмета, нейна сродница в Делчево родила шестия си син. Няма да ви отегчавам с подробностите, пък и те не са същественото. Интересното е, че скоро майката на детето го дала на баба Катя. Подарила й го... Всъщност мъжът, който ми отвори вратата преди малко, бил той, Илия, обичният син на баба Катя. Грижи се за нея всеотдайно, изпълва сърцето й с радост и благодарност и я кара да се чувства благословена и щастлива, точно както й предсказала мишката. "Да се чидиш и да се неначудиш - не спира да повтаря старата жена. - Питайте всеки в селото как живее баба Катя - аз няма да се хваля - казва тя, но не успява да се сдържи:- Няма по-натъкмена бабичка от мене."

Това е той, негово величество истинският живот, дами и господа - пълен с невероятни човешки истории, които не можеш да измислиш. Абсурден, едновременно жесток и милостив, живот на личните истории без универсална логика, безпощадно непредсказуеми. Истории на майката, умряла в самота, изоставена от децата си, и за бездетната жена, чийто подарен син ще държи ръката й до сетния й дъх...

Дълго не можем да се откъснем от прегръдките на баба Катя, преди да си тръгнем.

Откъс от книгата "Пътеписи за душата на България" на Ивинела Самуилова, издателска къща Хермес.

31 юли 2019 г.

Тагове

книги

пътеписи

Забележителности наоколо

Избрани оферти