Начало / Статии / Статии - България

Ридът Дъбраш в Западните Родопи

Автор

/

В най-югозападния край на Родопите, между долините на реките Места и Доспат, се намира една от родoпските перли - ридът Дъбраш (наричан още Беслетски рид или Доспатска планина). В дебрите му са скътани многобройни, едно от друго по-красиви природни чудеса - девствени гори и тучни пасища, живописни долини и причудливи скални образувания, пенливи реки, бистри потоци и минерални извори.

Сравнително ниското му било (около 1600 м н.в.) е широко и заравнено, с отделни самотни върхове, сред които най-висок е Беслет (1938 м). Според местните предания горите в Дъбраш са толкова гъсти и обширни, че в тях можеш да изчезнеш "без следа" - оттук и името на върха. На североизток късите склонове на Дъбраш се спускат стръмно към Доспатската котловина. Югозападните скллонове, към долината на Места, са полегати, дълбоко прорязани от къси и стръмни речни долини, сред които най-живописни са тези на реките Канина и Сатовчанска Бистрица.

В североизточното подножие, в долината на река Доспат, се намират скалните феномени Жабата и Побит камък - висока около 5 м риолитна скала, самотно стърчаща като купа сено сред ливадите. Впечатляващи са малко познатите Каялийски скали - фантастичен скален лабиринт от десетина успоредно и радиално наредени скални ивици, високи от 10 до 50 м, пръснати на обширна площ сред вековна иглолистна гора. Също известни на малцина, но приказно красиви са скалните образувания при село Црънча, в югоизточния край на Дъбраш, където е и живописният ждреловиден каньон на река Доспат.

Голямото богатство на Дъбраш са великолепните иглолистни и смесени гори, част от които се опазват в поддържаните резервати "Конски дол" и "Тъмната гора". Южните склонове на Дъбраш са заети от вековни дъбови гори, дали името му. Тук е и най-голямото естествено брезово находище в България.

Любопитно: Долината на красивата, но буйна и коварна река Канина е най-омайният кът на Дъбраш. Тя дълбоко прорязва планинските слконове, проправяйки си път към река Места. Прииждащата Канина често помитала всичко пред себе си, затова са я нарекли "Кървавата река". В средното си течение тя е издълбала тесен и страховит каньон с много бързеи, прагове, водопади и еворзионни котли. Най-величетвен и недостъпен сред тях е Синият вир. Над него е китното селце Ковачевица, едно от най-запазените в своя автентичен вид български села, архитектурен резерват от 1977 г.

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"

>
11 януари 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

любопитно

природни забележителности

природни резервати

проломи

Родопи

скални образувания

Забележителности наоколо

Избрани оферти