Начало / Статии / Статии - България

Хаджидимовски манастир Св. Георги Победоносец

Автор

/

Създаването на манастира, подобно на много други, е свързано с легенда за пророчески сън, който се явил на местен овчар и станал причина за началото на строителството.

Манастирът бил построен през средата на 19 в. със средства, събрани от хората от околните села. Разрешение за строежа издействал местният турски бей, който специално отишъл до Цариград и донесъл ферман, в който изрично се казвало, че църквата трябва да бъде вкопана в земята.

При строежа,  обаче, майсторите се натъкнали на скала и не могли да изпълнят султанското нареждане. Строежът бил спрян и беят отново отишъл до Цариград. Върнал се със следното решение - щом не може църквата да се вкопае в земята, тогава прозорците й трябва да са малки.

Строежът на църквата бил завършен през 1865 г. В олтара й се пазела иконата на "Св. великомъченик Георги", която според преданието била намерена от овчаря Атанас по чудотворен начин. През 1961 г. иконата била изследвана от специалисти, които я датирали от 1750 г. или 1800 г. Иконата и до днес се съхранява сред манастирските ценности и се смята за чудотворна.

Манастирът бил опожаряван на два пъти. През 1905 г. бил основно ремонтиран, а през 1979 г. бил построен новият манастирски параклис "Св. Димитър". Днес манастирът е най-големият по поречието на р. Места и един от трите най-големи в Югозападна България. Манастирът постоянно се развива и благоустроява. Манастирът е една от резиденциите на Неврокопския митрополит.

Любопитно: Митрополит е църковна титла. Тя е една от най-старите в християнската църква. Думата идва от гръцката дума "митрополия" - столица. В началото така били наричани епископите на столиците на римските провинции. Днес митрополитът е епископ, който оправлява дадена църковна област. Всички български митрополити  съставят Светия синод на Българската православна църква. В Българската православна църква има 14 църковни области (епархии), т.е. 14 митрополита.

Общи данни за манастира: Хаджидимовски манастир "Св. Георги Победоносец", 19 в., действащ, мъжки, храмов празник - 6 май.

Къде: с.Хаджидимово, 16 км. от Гоце Делчев

Кога: целогодишно

>
10 август 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти