Начало / Статии / Статии - България

Лозенски манастир Св. Спас край София

Автор

/

Лозенският манастир е един от близо стоте манастира в района на София, възникнали по време на Второто българско царство (12-14 в.).

Построяването му било свързано със създаването на Урвичкия крепостен комплекс (13 в.) - един от най-важните отбранителни съоръжения в Стредновековна България. Комплексът включвал верига от крепости и наблюдателници с главна крепост Урвич, разположена в Панчаревския пролом на р.Искър. През 1382 г. крепостта Урвич и София паднали в ръцете на турците. Тогава бил разрушен и манастирът "Св.Спас".

Според приписки манастирът бил възстановен през 17в. от монах, дошъл от Атон. Със сигурност се знае, че в периода 1671-1694 г. манастирът бил мъжки, действащ и един от най-атрактивните книжовни центрове в района. Тук работели монаси преписвачи, художници и преводачи.

Надпис върху каменната плоча над входа на църквата към манастира казва, че тя била възстановена през 1847 г. В края на 60-те години на 19 в. църквата била изписана от прочутите майстори на Самоковската живописна школа Никола Образописов, Христаки Зографски и Димитър Дупничанин. Ктиторският портрет на игумена Кирияк бил нарисуван от Никола Образописов през 1868 г. в левия долен ъгъл на западната стена на църквата, до образите на Константин и Елена.

Той изписал и сръбския княз  Иван Владимир, женен за Самуиловата дъщеря Косара. Историята за тяхната любов се разказва в Дуклянския летопис. Според преданието те са погребани в Бистришкия манастир. В момента се обновяват жилищните сгради на манастира.

Любопитно: Никола Иванов Образописов (1828-1915 г.) е художник от Самоковската живописна школа. Син е на Иван Образописов (Йоан Иконописец), който му предал атонските иконописни канони и традиции. Характерно за Никола Образописов е включването на елементи от народния бит и българския пейзаж в изображенията. Рисувал е в Рилския манастир, метоха "Орлица" и параклиса "Св.Лука" към него, в Бельовата църква, в Самоков, и в Лозенския манастир "Св.Спас". Автор е на щампи на икони и на светска живопис.

Общи данни за манастира: Лозенски манастир "Св.Спас", 13в., действащ, девически, храмов празник - Възнесение Господне, паметник на културата

Къде: на около 5 км от с.Лозен, под връх Половрак на Лозенска планина, в района на гр.София

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
29 август 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

паметници

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти