Начало / Статии / Статии - България

Германски манастир Св. Иван Рилски край София

Автор

/

Разказва се, че на път за Рила св.Иван Рилски минал през Лозенската планина. Бил жаден, а наоколо нямало  изворче. Тогава той се спрял, погледнал към небето и помолил: "Господи, дай ми вода". В миг изпод земята бликнала бистра студена вода. Години по-късно по заповед на цар Петър и в чест на прочулия се вече св.Иван Рилски на това място бил издигнат манастир.

Историческите сведения сочат, че Германският манастир наистина е един от най-старите и бил основан през 10 в. Манастирът бил щедро даряван от византийския император Алексий I Комнин по време на византийското владичество (11-12 в.) По-късно манастирът принадлежал към Софийската Мала Света гора. (14 - 17 в.).

При заладяването на Средец от османските турци (1382 г.) манастирът бил разрушен. Не е ясно кога бил възстановен, но през 1469 г., при пренасянето на мощите на св.Иван Рилски от Търново в Рилския манастир, шествието пренощувало тук, както пише Владислав Граматик във Великия панегирик на Рилския манастир.

През 17 в. Германският манастир бил сред най-големите и активни книжовни средища. В него работели преводачи, художници и преписвачи. Тук бил създаден прочутият Германски сборник - ръкопис от 246 листа, които съдържат житиеописание на Иван Рилски и Йоаким Осоговски, както и църковни служби. Сборникът е дело на прочутия средновековен писател Никола Граматик, работил тук. Последното възстановяване на манастира било в края на 19 в. През 1885 -1886 г. била изградена днешната църква. Петте царски икони от иконостаса били изписани от самоковските майстори Никола и Иван Доспевски.

Любопитно: Владислав Граматик е един от най-значимите средновековни български книжовници, живял през втората половина на 15 в. Роден е в Западна България, в с.Ново Бърдо. Преписвал и съставил сборници с произведения на византийски и старобългарски писатели, за да ги съхрани за поколенията. Преписвал жития на много български светци - сред тях на патриарх Евтимий, св.Кирил, похвалното слово за Кирил и Методий от Климент Охридски и други. Автор е на вълнуващия разказ "Повест за пренасяне на мощите на св.Иван Рилски от Търново в Рилския манастир", в която процесията с нетленните останки на рилския отшелник е представена като тържество на християнския дух.

Общи данни за манастира: Германски манастир "Св.Иван Рилски", 10 в., действащ, мъжки, храмов празник - 1 ноември

Къде: 5 км. от село Герман, 15 км от София

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
27 ноември 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти