Начало / Статии / Статии - България

Кремиковски манастир Св. Георги Победоносец край София

Автор

/

Кремиковският манастир бил построен през втората половина на 14 в. по поръчка на цар Иван Алексндър (1331-1372). Вероятно бил един от 14-те  манастира, които владетелят издигнал в района на София и които станали част от Софийската Мала Света гора.

При превземането на близката крепост Градището турците разрушили манастира. През 1453 г. ферман на султан Мехмед II разрешил на християните да възстановят храмовете, които не са превърнати в джамии. Тогава бил възстановен и Кремиковския манастир. През 1493 г. местният болярин Радивой дарил пари за строежа на манастира в памет на децата си Тодор и Драгана, починали по време на чумната епидемия от 1492 г.

В старата църква "Св.Георги", строена и изписана в края на 15 в., има стенописи със сцени от живота на св.Георги, на Богородица и св.Анна, изображение на Страшния съд и прекрасни образи на св.Теодор Стратилат и Теодор Тирон, върху чиито брони са разчетени имената на зографите Стоян и йеромонах Антоний, рисувал и църквата в Драгалевския манастир. Според специалистите тези стенописи съперничат на постиженията на ранния италиански Ренесанс.

Запазени са части от стенописи и от следващите изографисвания на църквата от 1611 г. и от 1750 г. През 17-18 в. в манастира работела една от най-големите книжовни школи в района. Тук се преписвали богослужебни книги и книги с проповеди. В Националния църковен историко-археологически музей се съхранява уникалното Кремиковско евангелие от 1497 г. То съдържа 307 страници с текстовете на четирите евангелия, украсени с красиви заставки и заглавки. Евангелието било изработено по поръка на митрополит Калевит специално за Кремиковсия манастир.

В църквата "Св.Георги", издигната към манастира от болярина Радивой, има портрет на цялото му семейство, заедно със Софийския митрополит Калевит. Очевидно част от българските аристократи запазили привилегированото си положение и богатствата си, защото дрехите на портрета са скъпи и богати.

Любопитно: През юни 1876 г. в манастира потърсили подслон четирима Ботеви четници. Един от тях бил вторият знаменосец на четата - Димитър Стефанов-Казака. След като били предадени, трима от четниците се отправили към Лозенската планина, а раненият в крака Димитър бил заловен, измъчван и посечен в близката местност Изворо. Там, през 1912 г., кремиковчани издигнали скромен паметник  - да напомня за подвига и саможертвата на загиналите четници. Имената им са изписани и на каменна плоча пред входа на манастора.

Общи данни за манастира: Кремиковски манастир "Св.Георги Победоносец", 13 в., действащ, девически, храмов празник - 6 май, паметник на културата

Къде: 25 км от София, 4 км от кв.Кремиковци

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
29 октомври 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

паметници

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти