Начало / Статии / Статии - България

Какво (не) знаеш за будистката ступа край София?

Автор

/

Макар да е много вероятно да не си будист, е много вероятно вече да си чул за будистката ступа край село Плана, недалеч от София. Някои я посещават като туристическа забележителност, други търсят вдъхновение и просветление при нея, а за трети е нещо напълно необяснимо.

Ако искаш да научиш историята и символиката на будистката ступа, гледай филма “Скъпоценният камък” на тазгодишния филмов фестивал Sofia Biting Docs.

А докато дойде време за прожекциите, сценаристът Ралица Големанова и режисьорът Николай Стефанов повдигат малко завесата с факти за ступата и за филма.

- Какво ви свързва със ступата край София и как се случи така, че снимахте филм за нея?

- Практикуваме тибетски будизъм на Диамантения път в линията Карма Кагю от доста години. Ступата, която се намира в Плана планина до София, е изградена от практикуващи в нашата линия. Нашата принадлежност към Диамантения път на будизма е голяма част от мотивация за създаването на “Скъпоценният камък”.

Може би сме едни от първите хора с камера, които се оказват толкова близо до процеса на изграждане на ступа. Тази рядка възможност също ни мотивира да вложим усилия в проекта. Важно е да отбележим, че ступата не е храм. Тя е символ на просветлението и представлява много повече от видимата форма, която бива изградена от камъни и бетон. Тя олицетворява нашия дълбок стремеж да реализираме пълния потенциал на ума си. 

- Как според вас будистката философия се приема в България?

- Като цяло хората са отворени към будистката философия. От Диамантения път на будизма често организираме отворени лекции в Бетахаус в София. На тях редовно има десетки нови лица, които искат да разберат повече за будизма. Като практикуващи обаче нашето впечатление е, че в целия западен свят има доста объркани и често екзотични представи за будизма. Повечето хора слагат накуп всички учения, които идват от Изток - било то хиндуизъм, будизъм и т.н., а какво остава за различните линии в будизма. Това до голяма степен се дължи на множеството ню ейдж течения, които смесват различни учения - понякога умело, понякога не толкова.

Другото често срещано объркване е, че будизмът се смята за религия. Всъщност той е учение, което докосва всички аспекти на съществуването ни и по-скоро може да се определи като философия и начин на живот. Ако ще го наричаме религия, то това е религия на преживяването, а не на вярата, защото проверяваме всичко, без да вярваме сляпо.

- Какво научихте за древната тибетска традиция самите вие покрай снимките на филма?

- Този филм ни отведе за първи път в Индия и Непал, където са корените на будизма. И за двама ни това беше вълнуващо преживяване, което ни даде по-дълбок поглед върху практиката ни и историята на будистките учения. Самият строеж на ступата в Плана беше няколко месеца, но подготовката, за да се стигне до този момент, е отнела години. Това е интересен аспект, който ни впечатли - когато човек си представи колко много усилия са вложени от толкова много хора, които работят напълно безвъзмездно в името на обща цел. Разбира се научихме много и за символизма на ступата от Шераб Гялцен Ринпоче - духовният ръководител на проекта. Той е високоуважаван лама в тибетския будизъм, който прекара с нас два месеца на Плана по време на строежа.

- Кои са най-силните емоционални моменти от филма?

- Винаги е вълнуващо да видиш крайния резултат от усилията си - както от изграждането на ступата, така и от завършването на филма. Все пак бихме искали зрителите да решат кой момент от филма ги докосва най-много.

- Заснели сте целия строеж на ступата. Кои са най-любопитните факти около нея?

- Може би най-впечатляващото е, че стотици хора от цял свят участваха в процеса по изграждане на ступата. Всеки от тях се включи безвъзмездно и средствата за материалите бяха събрани от дарения. В доста комерсиалния свят, в който живеем, е радващо, че съществува такъв идеализъм.

Кой стои зад реализацията на филма:

Ралица Големанова: Макар че съм журналист по образование, съм се занимавала с куп други неща, през европеистика и онлайн маркетинг, до документалистика, която някак естествено пасна като продължение на развитието ми.

Николай Стефанов: Занимавам се с операторско майсторство и фотография последните 15 години. У повечето оператори има по един дремещ режисьор, и с този филм, сякаш моят се събуди. Това е първият документален филм, в който съм и оператор, и режисьор.

Новини за филма можете да следите тук, а за ступата – тук.

Прожекции на “Скъпоценният камък“ на фестивала Sofia Biting Docs:

05.10. (четвъртък) Дом на киното – 19.00 ч. Представен от режисьора Николай Стефанов и сценариста Ралица Големанова

10.10. (вторник) Културен център G8 – 19.00 ч. Представен от режисьора Николай Стефанов и сценариста Ралица Големанова

Трейлър на филма:

>
26 септември 2017 г.

Тагове

идеи за уикенд

идеи за уикенда

религиозен туризъм

около София

кино фестивали

филми

филми за пътуване

ступа

будизъм

Sofia Biting Docs

Забележителности наоколо

Избрани оферти