Начало / Статии / Статии - България

Село Плана - параклис и будистка ступа на 30 км от София

Автор

/

Уморени от задръствания, клаксони и градска гюрултия, жителите на София с натежали от фини прахови частици дробове често търсят места, където да избягат от града за уикенда.

Село Плана е едно от близките села, в което има от всичко точно противоположно на столицата: тишина, чист въздух, усещане за някаква, не непременно християнска духовност.

Селото се състои от няколко махали, които са разхвърляни по хълмовете. Вашата цел е Турмачка махала (следвайте табелите), където се намират двете основни забележителности в село Плана - параклисът Свети Киприян и будистката ступа (ступа е будистки монумент, който символизира просветения ум).

Параклисът Свети Киприян

Параклисът е известен във фотографските среди и нерядко можете да попаднете на съсредоточени хора със стативи и големи фотоапарати, особено по изгрев и залез, когато светлината е най-добра. Самият храм се намира след последните къщи на Турмачка махала, под вековна бреза, а дървените орнаменти по фасадата му са това, което го прави толкова фотогеничен. Има пейки, където да седнете за почивка.

От параклиса се вижда път, който се вие към върха на хълм. Там се намира обсерватория за наблюдение на спътници, която не е достъпна за посещение.

Будистката ступа

След влизане в Турмачка махала на село Плана главният път ви води към параклиса, а на един от първите завои табелка с будистки символ посочва отклонението за ступата, която се намира след последните къщи в другия край на махалата. Независимо дали посещавате будисткия монумент като вярващи или като туристи, няма как да не усетите невероятната енергия на мястото. Навсякъде ще прочетете, че е изградена на изключително красиво място с изглед към хълмове и планини, но истината е, че всичко това звучи банално и лишено от смисъл, докато не застанете до самия монумент и не се почувствате в пълна хармония с всичко около себе си. Ступата е изградена с дарения от практикуващите тибетски будизъм на Диамантения път в България и понякога на място има хора, с които можете да поговорите на тази тема.

Как се стига до село Плана

Най-добре с личен автомобил. От София хващате пътя за Самоков през Бистрица и Железница и след Железница следите за табела за отбивка наляво за село Плана. След отбивката голяма част от пътя е в лошо състояние, с много дупки.
В района на параклиса и ступата няма места за хапване, но има много поляни, така че можете да си направите пикник. Точна локация на будистката ступа тук. Точна локация на параклис Свети Киприян тук. Има и автобус на градския транспорт (номер 70), който обаче минава само пет пъти дневно. Разписанието му е тук.

>
24 септември 2020 г.

Тагове

идеи за уикенд

любопитно

семеен туризъм

будизъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти