Начало / Статии / Статии - България

Лозенски манастир Св. апостоли Петър и Павел край София

Автор

/

Смята се, че светата обител била издигната или през 9-10 в., или по време на Втората българска държава като мъжки манастир.

В района на манастира са откривани части от керамични съдове, тухли и строителна керамика, които са датирани от 12-14 в. Те показват, че на това място вероятно е имало селище, но не дават сигурни доказателства за съществуването на манастирски комплекс. В местните предания се разказва за голям манастир, който бил разрушен при завладяването на България при османските турци. Завоевателите  избили всички монаси и до днес тази местност е известна като "Гробището". Дълги години там е имало каменен кръст, който напомнял за разрушената обител.

В началото на 20 в. на това място бил построен малък параклис, в който обичал да идва цар Борис III, когато отсядал в близката резиденция Враня.

През 1988-1989 г. на мястото била построена малка църква. Строежът на манастирските сгради започнал през 2001 г. Новата църква "Св.Троица" била осветена през 2005 г. от патриарх  Максим. Част от иконите в църквата са подарък от монасите от атонския Зографски манастир и са рисувани от гръцките иконописци братя Папумело. В обновените жилищни сгради, вляво от църквата, има малък параклис, посветен на св.Йоан Кръстител. Църквата не е изписана. В нея се съхраняват мощи на св.Харалампий, св.Теодор Тирон и св.Трифон. Дърворезбованият иконостас е дело на майстори от родопското село Момчиловци.

Любопитно: Цар Борис III (1894-1943) управлявал България от 1918-1943 г. Той наследил трона на баща си цар Фердинант, който абдикирал в негова полза след поражението на България в Първата световна война. По време на управлението си той засилил ролята на монархическата власт. През Втората световна война присъединил страната към Тристранния пакт (Германия, Италия и Япония) като по този начин се надявал да върне на България загубените през Първата ветовна война територии.  Въпреки присъединяването към Тристранния пакт, той категорично отказал да изпрати български войски на Източния фронт. Цар Борис III е единственият владетел, който не изпратил българските евреи в Германия и по този начин ги спасил от унищожение. Умрял при неясни обстоятелства след завръщането си от визита при Хитлер.

Общи данни: Лозенски манастир "Св.апостоли Петър и Павел", 20 в., действащ, девически, храмов празник - 29 юни

Къде: с.Долни Лозен, близо до София

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
05 септември 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти