Начало / Статии / Статии - България

Горнобогровски манастир Св. великомъченик Георги Победоносец край София

Автор

/

Между 11 - 14 в. се провели девет кръстоносни похода, които целяли освобождението на Божи гроб от неверниците. Пътят на рицарите кръстоносци към Йерусалим и обратно към родните места минавал през България.

Една легенда разказва, че на връщане от Йерусалим група кръстоносци оставили в Горнобогровския манастир камък, който носели от Божи гроб. Камъкът и до днес се пази в олтара на манастирската църквичка. По него има вдълбани кръстове. Казват, че камъкът постоянно нараства по чудодеен начин. Той е вграден в олтара по време на строежа на църквата. Тя била издигната през 1899-1901 г. с дарения на местните жители и с усилията на тогавашния кмет на селото Цветко Дунев.

През Втората световна война преди да заминат на фронта мобилизираните мъже от селото преспали  една вечер в църквата. Явил им се свети Георги и обещал да ги пази. Всички войници от селото се върнали живи и здрави у дома. В двора на манастира има аязмо с целебна вода и малко параклисче, посветено на св.Стефан.

Любопитно: Кръстоносните походи са военни походи, организирани от Римо-католическата църква. Между 11 в. и 14 в. били проведени девет кръстоносни похода, чиято цел била освобождението на Божи гроб от неверниците мюсюлмани. Всички участници носели на плащовете или броните си Христовия кръст. Затова походите били наречени кръстоносни.

Общи данни за манастира: Горнобогровски манастир "Св.великомъченик Георги Победоносец", 19 в., действащ, мъжки, храмов празник - 6 май

Къде: 16 км от София, с.Горни богров

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
21 ноември 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти