Начало / Статии / Статии - ЮАР

20 неща, които да направите в Южна Африка (част 2)

Автор

/

След като започнахме обиколката си на Южна Африка в първа част, сега продължаваме с още десет  вълнуващи забележителности и преживявания, които да включите в програмата на първото си пътуване до тази част на африканския континент.

11. Разходете си из резервата Силвърмайн

Снимка: iStock by Getty Images

Южноафриканците са големи почитатели на градините и местата с цветя. Едно от любимите им места край Кейптаун е резерватът Силвърмайн, който е част от Национален парк Планината Тейбъл. Пролетта е един от най-подходящите сезони за разходка из зелените поляни на резервата, където по това време цъфтят хиляди цветя. Направете си пикник, разходете се сред запазената природа или покарайте колело.

12. Застанете пред статуята на Нелсън Мандела в Претория

Снимка: iStock by Getty Images

Административните сгради на властта са разпределени в три града в Южна Африка - парламентът се намира в Кейптаун, централите на съдебната власт са в Блумфонтейн, а органите на изпълнителната власт са базирани в Претория. В последната от трите столици се намира и 3,5-тонната статуя на Нелсън Мандела. Това е най-големият и най-впечатляващият монумент на южноафриканския национален обединител, която можете да видите в страната. Намира се над сградите Юниън, където се помещават правителствените сгради и офисите на президента.

13. Вижте историята на Конституционния хълм

Конституционният хълм е историческо място в Йоханесбург, където в миналото са се намирали няколко затвора - за бели затворници, за чернокожи мъже затворници, женски затвор и блок за изчакване на съдебни процеси. Тук са лежали Нелсън и Уини Мандела, както и Махатма Ганди. Днес мястото е превърнато в комплекс с музеи.

14. Прекарайте вечер в хипстърския квартал Мабоненг

Йоханесбург има едно ъгълче, което преди беше известно като престъпно свърталище, а през последните години претърпя цялостна трансформация - Мабоненг. На някои места ще се зачудите дали не се намирате някъде в Берлин или Бруклин, докато се чудите в кой от баровете да влезете, в която съвременна арт галерия да надникнете и на кое културно събитие да се присъедините.

15. Скочете с парашут от Кулите Совето

Снимка: iStock by Getty Images

Южна Африка има своята екстремна страна. Някогашните кули за охлаждане на електроцентралата в Совето днес са превърнати в площадки за бейс джъмп скокове. Този екстремен спорт представлява скок от високо място с парашут на гърба, като целта е възможно най-дълго време да се прекара в свободен полет.

16. Отскочете до различния Дърбан

Снимка: iStock by Getty Images

Дърбан е третият по население град в страната, но често бива подминаван от туристите в полза на трите столици или приключенията сред природата. Ако го включите в маршрута си, ще можете да се насладите на многоликия метрополис с необароково кметство  и галерия, която първа в Южна Африка започва да колекционира и излага изкуство на чернокожи артисти.

17. Карайте сърф край Дърбан

Дърбан е магнит за почитателите на големите вълни, а топлата вода на Индийския океан, която мие бреговете на града, е перфектна за практикуване на този спорт. Дори и да не сте сърфисти по душа, плажовете край града са разкошни, а крайбрежната алея на Дърбан, известна като Златната миля, е перфектна за разходки.

18. Посетете остров Робен

Снимка: iStock by Getty Images

Остров Робен е неделима част от историята на апартейда в Южна Африка. В строго охранявания затвор на 6 км от бреговете на Кейптаун Нелсън Мандела прекарва 18 години. Днес затворът е обект под закрилата на ЮНЕСКО, който ще ви помогне да наредите парченцата от пъзела на сложната история на страната благодарение на екскурзоводите, които са бивши затворници.

19. Вижте отблизо китове

Снимка: iStock by Getty Images

Южна Африка е една от най-добрите дестинации в света за наблюдение на китове. Месеците между юни и ноември са най-доброто време, а град Херманус, на около 120 км южно от Кейптаун - най-добрата изходна точка за турове.

20. Яжте южноафриканско браай

Снимка: iStock by Getty Images

Браай е местната дума за барбекю в Южна Африка, а самото приготвяне на месо на въглища е част от културата на южноафриканците. Барбекюто може да продължи часове наред и да запълни цяла събота или неделя. Обикновено домакинът се грижи за изпичането на месото, като едно от нещата, на които се обръща сериозно внимание, е изборът на дърво, което ще гори. Различните дървета имат различни качества при горене и дават на месото различен аромат.

Вижте актуални оферти за екзотична почивка!

>
26 януари 2022 г.

Тагове

екзотика

любопитно

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти