Начало / Статии / Статии - Гърция

Остров Скопелос – островът Мама мия

Автор

/

В Гърция има толкова много острови, че е трудно да изберете къде да прекарате почивката си. Но ако попитате самите гърци какво предпочитат, много от тях ще ви посочат остров Скопелос.

Островът е изключително зелен – със своите над пет милиона бора, 50 000 маслинови дръвчета и едва 5000 жители той е кътче, запазило природата си по уникален начин. Плажовете с малки камъчета са оградени от прохладни борови гори, а водата е кристално чиста. Островът е известен с производството на сливи – на много места ще видите типичните пещи, които се използват за тяхното изсушаване. Спокойствието и автентичният дух на гръцката култура, които се чувстват навсякъде, са причината Скопелос да бъде избран за снимачна площадка на американския мюзикъл „Мама мия”.

Скопелос, Гърция

Двата главни града – Скопелос и Глоса – заслужават да им отделите по един следобед. Изящните къщи с керамични или каменни покриви, врати и прозорци от дърво и цветни капандури почти се допират една в друга с балконите си, надвиснали над тесните, виещи се улички. Основното пристанище на острова се намира в главния град Скопелос. Той има по-модерна визия в сравнение с останалите населени места, но ако тръгнете от алеята покрай пристанището през многобройните малки улички, покрай десетките черкви до средновековната крепост, ще се върнете няколко века назад във времето. Въпреки малките си размери (под 100 кв.км), островът има 360 църкви. Много от тях са отворени само в деня на покровителя си, когато се организират големи чествания. Най-старата е „Агиос Атанасиос” от XI век, а най-впечатляващ е манастирът „Агиос Йоанис”, който е разположен на върха на скала.

На острова все още можете да откриете от онези стари гръцки кафенета, в които мъжете пият кафе и обсъждат политиката, и именно в запазения традиционен начин на живот се състои чарът на Скопелос. Морските дарове, приготвени в крайбрежните ресторантчета, са задължителни, а местните вина са прочути по далечни земи от древността. Това не е чудно, като се има предвид, че според легендата Скопелос е основан от един от синовете на древногръцкия бог Дионисий – Стафил.

Най - удобният транспорт за обиколка на острова е кола, можете да я наемете от много места в пристанищния град Скопелос, ако сте любителите на пешеходния и вело туризма сте попаднали на точното място.

Ако искате да се отдадете на мързеливи следобеди край морето, добра идея е да потърсите плажове извън утъпканите пътеки, като например тези по слабо населеното северно крайбрежие на острова. Независимо дали търсите спокойствие и уединение или оживление и автентична култура, Скопелос ще ви накара да възкликнете „Мама мия!”.

Къде: остров Скопелос, повече информация можете да намерите тук.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Гърция!

Виж още:

Почивка на остров Крит

>
06 юли 2023 г.

Тагове

гръцки острови

остров скопелос

острови

романтични места

филм

Забележителности наоколо

Избрани оферти