Начало / Статии / Статии - Гърция

Квартал Монастираки - пулсиращото сърце на Атина

Автор

/

Монастираки е един от старите атински квартали, където пулсира сърцето на гръцката столица. Ако застанете в центъра на едноименния площад, ще видите пред очите си смесица от архитектурни стилове, култури и епохи.

Може би не точно това виждат младежите, които се събират на площада - това е едно от най-популярните места за срещи в Атина, а групички от млади хора могат да се видят около фонтана и по стъпалата.

Квартал, който разказва истории

Снимка: iStock by Getty Images

Дори името на Монастираки разказва истории - кварталът е наречен така по време на гръцката борба за независимост от Османската империя, тъй като на площада е имало женски манастир.

В този квартал се намира и Агората на древна Атина - мястото, където се е случвало всичко важно в града-държава по време на Древна Елада. Малко встрани са и римската Агора с Кулата на ветровете, както и Библиотеката на Адриан.

Битпазарът на Монастираки

Снимка: iStock by Getty Images

Туристите идват тук и заради битпазара, който изпълва страничните улички на Монастираки всяка неделя. Не че кварталът не е популярна шопинг зона и през останалите дни, но в неделя някои от магазините затварят врати и пред тях се разпъват масички и одеяла с каквото ви хрумне - от антикварни предмети до джунджурии.

Музеи в Монастираки

Снимка: iStock by Getty Images

Почитателите на изкуствата ще намерят своя малък рай в Монастираки. Тук има два музея. Единият е посветен на ислямското изкуство, който пази колекция от творби не само от Гърция, но и от Месопотамия, Мала Азия, Индия, Египет, Сицилия, Испания - почти всяко кътче, където е имало ислямско изкуство.

Музеят на керамиката, разположен в бивша джамия, също ще ви разходи по света с предметите си от различни държави, творби на прочути гръцки керамици и подробности за това древно изкуство.

Хапване и пийване

В квартала има клубове от всички музикално стилове - от популярни места до ъндърграунд заведения, за които ще трябва някой местен да ви посвети. Много от заведенията сервират традиционни гръцки вкусотии, има сладкарници, заведения за сладолед и магазинчета за гурме шоколад.

Как да стигнете до квартал Монастираки

Монастираки е свързан с много части на Атина чрез синята линия на метрото. На една спирка разстояние се намира станция “Синтагма” с прочутия площад. С метрото можете да стигнете директно до летището, без да се прехвърляте на други линии, както и до пристанището Пирея, откъдето можете да се качите на ферибот за гръцките острови. Докато сте на станция “Монастираки”, не пропускайте да разгледате изложените археологически находки, както и част от река Еридан, която в днешна Атина е почти изцяло скрита под земята и това е едно от малкото места, където можете да я зърнете.

На 10-15 минути пеша се намира друг исторически квартал на Атина - Плака.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Атина!

>
18 август 2021 г.

Тагове

любопитно

музеи

стари градове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти