Неа Анхиалос – глътка въздух на Бяло море

Обичате ли морето? Мечтаете ли си за едноседмична почивка на спокойствие, далеч от суматохата на големия град? Ако сте точно този тип хора, то ние ще ви разкажем за едно място на Бяло море, което ще ви хареса. Неа Анхиалос е от онези малки градчета, които са се сгушили на брега на морето. То се намира само на 18 км от едно от най­-големите гръцки пристанища – Волос. Спокойствието, чистата природа, гостоприемството на местните хора привличат много българи да поемат глътка въздух от атмосферата на това място.

Основна притегателна сила за туристите в Неа Анхиалос са чистите пясъчни плажове и многото слънце, съчетано с разхлаждащия бриз от морето.

Ако в един момент ви стане скучно на плажа и искате да съчетаете почивката си и с други дейности, то градът може да ви предложи различни забележителности, които да посетите.

Ето и някои от тях, които не трябва да пропускате: Започнете с Арехеологическия резерват на Неа Анхиалос. Той ще ви върне назад във времето, чак до 5­и и 6­и век. Там имате възможност да видите останки от църкви, сгради и обществените бани на града. Мозайките, които са част от архитектурата им, и до днес са запазени в добро състояние.

Продължете своята разходка към фолклорния музей на Георгиос Дионисиу. Колекцията на Дионисиу съдържа разказва чрез експонатите си за гръцките традиции. Музеят се намира в подземния етаж на къщата му и е създаден през 1982 г. Адресът, на който може да го посетите, е ­ 15, Agiou Georgiou Str., Nea Anchialos. Ако попаднете в Неа Анхиалос, то ще имате възможност да се полюбувате на забележителностите не само в града, но и в цялата околност.

Една от най­значителните от тези забележителности е Археологическият музей на Волос. Там също ще имате възможност да видите как са живели хората в отминалите времена и да станете част от епохата на 3­ти в. пр. Хр. Музеят е отворен за посетители през цялата година, всеки ден от 8 до 15 ч., освен понеделник.

Планината Пелион също е едно от любимите места за посещение на туристите. Тя е позната още като планината на кентаврите, която според легендата е била избрана за лятна резиденция от дванайсетте олимпийски богове. Изберете я и вие за своя лятна резиденция и от невисоките й склонове пред очите ви ще се разкрият красиви гледки към Пагасетийския залив, в който планината се врязва като кука, както и към планината Олимп, равнината Тесалия и Северните Спорадски острови. Характерни за Пелион са къщите в синьо, зелено и червено, накацали по стръмните склонове на планината. Не изпускайте и възможността да опитате от местната кухня и типичните за региона захаросани плодове. Пелион е подходяща за посещение през цялата година. Ако сте почувствали Неа Анхиалос като място близко до вас, което трябва да посетите, то не се колебайте да го направите. Няма да съжалявате! Пътят от София с кола е около 6 часа.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Волос и Неа Анхиалос!

Дата: 21 юли 2016 г.
4.5/5, 14206 гласа
Забележителности около Волос