Начало / Статии / Статии - Гърция

Остров Евия – изкушението на Гърция

Автор

/

Малцина са почитателите на Гърция, които познават остров Евия. А в случай, че знаят нещо за него, то е под вече рядко срещаното име Евбея.



При все това Евия може да осигури всичко, което прави Гърция любима дестинация на туристите. В северната част на острова откриваме хълмове с гъсти гори и минерални извори, в центъра на острова се намират планинският масив Дирфис и град Еретрия – търговски център на древността, и на юг има гори, проломи и безкрайни плажове.


Много и бързи са пътищата, които отвеждат до Евия. От аерогарата в Атина посетителите могат да стигнат за час до южната част на острова, а от аерогарата във Волос – до северната. Достъпът до острова се осигурява чрез фериботи от различни пристанища (напр. Рафина). Друг начин е пътниците да преминат по един от двата моста, които свързват Халкида с континентална Гърция. Единият от двата се намира над Еврипос – най – тесния проток в света, имащ ширина 40м. Необикновеното в този проток е, че теченията в него променят посоката си на всеки шест часа. Това уникално природно явления е занимавало учените още от древността.

Особено мекият климат през цялата година, приятната температура на водата, безкрайните плажове откъм Егейско море, но и откъм Евбейския пролив в югозападната част на острова, осигуряват ваканция за всички вкусове.

Водните спортове

Остров Евия предлага неизброими възможности за да упражнявате любимите си спортове край вода, под вода или във вода.

Водолазното гмуркане е спорт, който търпи особено развитие през последните години в Гърция. Все повече разрешения се издават за гмуркания с водолазен костюм на места, където до скоро бе разрешено гмуркане единствено с маска, поради намиращите се там археологически обекти. Това развитие предоставя на туристите съвсем нови възможности да се запознаят с подводния свят на Гърция.

Водолазно гмуркане и гмуркане с маска, сърф и кайтсърф, риболов в открито море и ветроходство са само част от развлеченията на остров Евия. Гмурканията в кристалните води на с видимост от 40м. покрай отвесни скали и удивителни скални образувания представляват незабравимо преживяване в Евия. Благодарение на благоприятното си географско разположение с почти 900 км плажове е идеалната дестинация за почитателите на водни спортове.

Спорт и разпускане в проломите на Дирфис

Една планинска верига с височина 1 750м. се простира почти на цялата дължина на Евия. В нейния център е разположен планинският масив Дирфис, който се отличава с отвесни канари и дълбоки проломи. Пътищата покрай пропастите и успоредно на морския бряг предлагат впечатляваща гледка, независимо дали се придвижвате с автомобил, мотор или велосипед.  Тук дори и най – запалените алпинисти ще намерят възможност да организират интересни изкачвания, при това с преспиване в заслона. А тези, които обичат вълнуващите спускания с планински велосипед ще намерят в планините на Евия точно това, което търсят.

Спа и уелнес на остров Евия

За повече от 3000 години хората посещават изворите на Херакъл в търсене на лек. По тази причина Едипсос се нарежда сред най – древните балнеолечебни центрове в Европа. Още римските императори са познавали и оценявали не само горещите и богати на минерали лечебни бани, но и студената, чиста питейна вода, на намиращите се в съседство до тях извори.

Днес многобройни услуги предоставят богата от възможности за избор. Природата и мекият климат на Северна Евия приканват приканват планинарите на разходка сред горите от пинии и платани. И разбира се, местността е запазила множество следи от древността.

Култура и древност

Културни мероприятие и местни празници се организират в градовете и селата на Евия през цялата година. Включват концерти, изложби, театрални представления, филмови прожекции, спортни състезания и др. Местните празници и панаири са подходящ случай за един по – различен тип развлечения, съчетаващ фолклора и съвременността. Участвайте с хората в техните забави под звуците на народна музика и с трапеза от традиционни ястия, за да се почувствате като истински грък.

Целият остров е обсипан с исторически паметници, манастири, древни разкопки, римски бани, археологически музеи и много др. Всички тези забележителности свидетелстват за богата история и култура на остров Евия.

Гастрономия

Местната кухня в Евия е богата и интересна.  Цяла Европа е прочута за нейните узерии с мезета от морски дарове и таверни с месни ястия, сирена, пити, баници, местни колбаси, „гардуба“(сплетени агнешки чревца на фурна), „кокореци“ (сплетени агнешки чревца, пълнени с дробчета, на грил), ребърца, петел в доматен сос с „куркубинес“ или „гогилес“ (вид ръчно произведени макарони) и месен хляб.

В Скирос опитайте прочутите макарони с омар.

Вкусете навсякъде сладка и конфитюри, сладкиши, баклава, „амигдалота“ (бадемови сладки), сушени смокини и местни „пастели“.

Опитайте още вината на Евия, ципура, узо, ликьори и др.

Вижте актуалните оферти за почивка в Гърция!

>
05 април 2023 г.

Тагове

гръцки острови

острови

плажове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти