Начало / Статии / Статии - Гърция

Кифисия - зеленото богаташко предградие на Атина

Автор

/

Много от хората, които посещават Гърция, избягват градовете, особено големите. Атина, Солун, Кавала - това често са спирки по пътя към нещо друго (плаж или остров), тук туристите се отбиват, за да видят “задължителните” забележителности и да продължат към по-забавната част от пътуването си.

На север от столицата Атина, обгърнат в зеленина и радващ се на приятна прохлада, се простира един град, който спокойно може да намери място в списъка със “задължителни” градове. Казва се Кифисия и е едно от най-луксозните предградия на Атина, където от векове строят вили философи, политици и богаташи.

Някога (по времето на римския император Адриан) Кифисия била убежище за философи, а след освобождението на Гърция се превръща в притегателен център за богаташите. По време на Студената война тук е имало американска база и в Кифисия са живели много американци. Те успели да създадат една мини Америка тук - с неделна църква, американски бар, казино, ресторант с американска храна, магазин за алкохол, книжарница и клуб.

Днес Кифисия е умалена и по-спокойна версия на Атина. Има няколко красиви площада с езерца и палми, а фактът, че е разположена на склон, я прави по-прохладна през лятото.

Тъкмо това е причината в миналото богатите да са строили тъкмо тук летните си вили, а в наши дни много от тези сгради са обитавани целогодишно. Въображението на архитектите и собствениците се е вихрило и постройките са коя от коя по-пищни и понякога направо чудати.

Тези, които били богати, но не достатъчно, за да си построят вила в Кифисия, идвали в луксозните хотели, за да се спасят от жегата на столицата.

Атмосферата на Кифисия е микс между столичен блясък и провинциално спокойствие. В града има мол, кино, лъскави хотели, безкрайни върволици от барове и магазинчета за сувенири, както и бутици на някои от най-скъпите гръцки и световни марки.

Улиците са сенчести, кафенетата са на всяка крачка, а през пролетта (обикновено април и май) в парка на Кифисия се провежда международна изложба на цветя и всичко потъва в цветове и ухание.

Ако се изморите да обикаляте по улиците, можете да вземете такси или да се повозите на файтон, теглен от кон. Ако ви писне от зеленината на парковете, трябва само да преминете от другата страна на склона и пред вас ще се разкрият едни от най-добрите плажове на Атика. Като се има предвид какви умопомрачителни басейни и спа центрове имат много от хотелите в Кифисия обаче, едва ли ще ви се иска дори да излезете от градчето.

Кифисия е отдалечена от центъра на Атина, но в никакъв случай не е откъсната. Градът е свързан с гръцката столица с няколко автобуса и с метро. Има и директна метро връзка с пристанището в Пирея, в случай че продължавате пътешествието си към островите.

Вижте актуални оферти за пътуване до Атина!

>
10 май 2021 г.

Тагове

любопитно

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти