Начало / Статии / Статии - Гърция

Гмуркане в Гърция: Подводен музей на остров Алонисос (ВИДЕО)

Автор

/

Крайбрежието на Гърция е сцена за корабокрушения от няколко хиляди години и появата на подводен музей в страната беше само въпрос на време. Цяла съкровищница от амфори от 5-и век преди Христа очаква своите посетители край Алонисос, един от Спорадските острови. Съдържа повече от 4000 древни съда и беше метафорично наречена от местните “Партенонът на корабокрушенията”.

 

Това, което прави тези амфори толкова ценни, че да бъдат обявени за музей, е фактът, че хилядолетията под водата не са ги унищожили и са почти непокътнати, когато през 1985 г. местен рибар ги открива в морето .

Амфорите са били пълни с вино от Халкидики и от остров Скопелос и са били натоварени на голям търговски кораб, който е потънал около 425 г. преди Христа. След това прекарали повече от две хилядолетия под вода, корабът изгнил и изчезнал, но по формата на амфорите можете да си представите каква е била формата му.

Тези, които не могат да се гмуркат, ще могат да направят виртуална разходка - гмуркане сред корабокрушението в информационния център в град Хора на остров Алонисос.

Гърция планира да открие още няколко древни корабокрушения в района на Алонисос и да превърне зоната в археологически парк за гмуркачи. Зоната около островчето Перистера отдавна е позната на запалените по гмуркането - тя е защитена морска зона и това е причината да е дом на богата и цветна колекция от морски обитатели.

Как се стига до подводния музей на остров Алонисос, Гърция

Остров Алонисос се намира близо до остров Скопелос и в околностите му са едни от най-дълбоките части на Егейско море. Находището на древни амфори се намира на дълбочина 21-28 метра край бреговете на островчето Перистера, което е необитаемо, недалеч от източния бряг на Алонисос.

Работно време и условия за посещение на подводния музей:

Музеят е достъпен за посещения от всички сертифицирани гмуркачи аматьори, а за тези, които могат да се гмуркат, но нямат сертификат - с местен водач - водолаз от един от трите водолазни клуба: “Alonissos Seacolours Dive Center”, “Alonissos Triton Dive Center” и “Ikion Diving Center Alonissos”. Посетителите, които не умеят да се гмуркат, могат да видят само виртуалния тур в информационния център на острова. През 2020 г. древните останки ще работят от 1 август до 2 октомври.

Какво още да видите на остров Алонисос

Ако сте си избрали тази дестинация, трябва да знаете, че пътната мрежа е основно в южната част на острова, а северната половина е почти необитаема. Остров Алонисос е обитаем от стотици години и пътуването из него е разходка из историята. Прочетете подробна статия за Алонисос.

Виж актуалните оферти за пътуване в Гърция!

*

Виж още:

Почивка в Турция

Почивка в Сицилия

Почивка в Малта

>
11 септември 2020 г.

Тагове

острови

любопитно

летен туризъм

гмуркане

музеи

Забележителности наоколо

Избрани оферти