Начало / Статии / Статии - Гърция

Остров Скиатос или зеленият остров на Гърция

Автор

/

Изобилие от плажове, маслинови и иглолистни гори можете да срещнете на остров Скиатос. Той е от групата на Спорадите (т.е. на гръцки „разхвърляните“) и се намира грубо на половината път между Солун и Атина на около 15 километра навътре в морето.

Най-лесно от сушата Скиатос се достига с ферибот от град Волос (на около 30 километра по море).

Остров Скиатос, Споради, Гърция

Островът съществува още от времето на тракийските племена и именно те са дали името му. За местните, а и не само за тях, е от голяма историческа важност, тъй като там е измислено гръцкото знаме в първия си вариант - бял кръст на син фон. Тук е било подготвяно и гръцкото въстание, вследствие на което Гърция получава независимост.

Друга гордост на Скиатос е фактът, че на него е роден именитият писател Пападиамантис, на когото местните дори са кръстили главната улица, паметник и къща-музей.

Единственото населено място на острова е Скиатос сити, обитаемо от няколкостотин души. През туристическия сезон съвсем логично населението нараства многократно.

Релефът на острова е планински в северната част и хълмист и равнинен в южната. Много красива гледка предлагат иглолистните и маслиновите гори. Сред забележителностите на местността спадат старото и новото пристанище, главната улица, улицата с баровете, двете църкви на върха на двата хълма, вятърната мелница-ресторант на върха на третия хълм и малкото полуостровче със старото училище и кафенето. Заслужава си да видите и къщата-музей на писателя Пападиамантис.

Извън града може да се посетят и манастира „Света Богородица“ и старата крепост (Кастро).

Крепостта Кастро е забележителност, която не бива да пропускате. Разположена на скалите в северната част на острова, тя е била построена от местните хора по време на турското владичество на острова, за да се превърне в тяхно убежище.

Примамливите плажове... Препоръчваме ви да отидете на море там септември, защото в разгара на летния сезон температурата е опустошителна. Най-известният и голям плаж на остров Скиатос е Кукунарис. Той е доста добре уреден – с чадъри, шезлонги, водни спортове, душове, тоалетни и има уникална екстра  - около 10 метра по цялото протежение на плажната ивица се простира иглолистна гора, за хора които се крият от слънцето, но не обичат да се местят със сянката на чадърите.

В съседство до него се намира друг много посещаван плаж – Банана. За да стигнете до него, минавате през маслинова горичка, преливаща се в друга гъста растителност в близост до плажа. Комбинацията от пясък, зеленина, скали и прозрачни води го правят атрактивен, а и е много по-малък от Кукунариас. Но и много по-населен.

За по-авантюристично настроените мястото е Мега Гиалос – голям залив с кристална вода. Плажът е каменист с дребни камъчета, а във водата дъното е покрито с големи обли камъни. Той е любимо място на нудисти, плажни водолази и влюбени.

Аселинос е с широка плажна ивица от груб пясък, а зад гърба си има пресъхнала река с папури.

Ксанемос пък се намира точно на края на пистата на летището, което значи, че плажуващите могат от много близко разстояние да виждат и да чуват излитащите и кацащите самолети. Плажът иначе е с едър пясък и камъчета точно покрай водата, почти безлюден. Лалария е в северната страна на острова обграден от отвесни скали. Достъпен единствено с корабче. За този плаж се говори като за райско място и е доста широко рекламиран..

След дълго висене на слънце обикновено човек огладнява и е грехота да не задоволи тази си физическа потребност с финес. И тук ще намерите характерните за Гърция големи порции, изключително любезен персонал, професионално обслужване и перфектна кухня. 

Къде: остров Скиатос, Споради, Гърция

Най-добро време: април - октомври

Виж най-добрите оферти за пътуване в Гърция!

>
27 март 2023 г.

Тагове

гръцки острови

идеи за уикенд

остров скиатос

острови

романтични места

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти