Начало / Статии / Статии - Гърция

„Агиос Йоанис” - параклис на върха на скалата

Автор

/

Параклисът „Агиос Йоанис”(Aghios Ioannis) на гръцкия остров Скопелос се сдоби със световна известност, когато беше избран за сцена на сватбата на Софи от американския мюзикъл „Мама мия”. Но в избора на мястото няма нищо случайно – разположението му на висока 100 м скала и изгледът, който се разкрива от нея, ще ви накарат да се размечтаете и вие да се ожените там.

Параклисът „Агиос Йоанис”(Aghios Ioannis)     

„Агиос Йоанис” се намира в района на Кастри, на около 7 км източно от град Глоса. Няма никакви сведения за това кога точно е построен, но за сметка на това се носи красива легенда за избора на местоположението му. Един от местните жители видял сияние на скалата една вечер, но не му обърнал особено внимание. Странната светлина обаче се появявала отново и отново, а една нощ му се присънила жена, която му казала заедно с останалите жители да отиде на върха на скалата и да търси икона. На следващия ден всички обитатели на острова започнали да изсичат стъпала в скалата, за да стигнат върха й. Най-отгоре открили икона на Свети Йоан (Агиос Йоанис на гръцки) и я пренесли в намиращ се наблизо параклис. С удивление обаче те открили, че на другия ден иконата е изчезнала и се е появилан отново там, където я открили за първи път. Тогава решили да издигнат на върха на скалата малък храм, защото вярвали, че светецът иска да бъде там.
    
Името на местността, в която се намира „Агиос Йоанис” – Кастри, предполага, че някога в района е имало крепост за защита от пирати, но днес не са открити останки от нея. Трябва да изкачите 105 стъпала, изсечени в скалата, за да стигнете до параклиса, но гледката от високо си заслужава усилието. Недалеч от храма има малък плаж, който през лятото става доста пренаселен.

Къде: остров Скопелос, Гърция

Най-добро време: април - октомври

Виж още: Остров Скопелос - островът Мама Мия

 

Виж най-добрите оферти за пътуване в Гърция!

Виж още:

Почивка на остров Родос

Почивка на остров Санторини

Почивка на остров Миконос

>
20 юни 2011 г.

Тагове

гръцки острови

идеи за уикенд

остров скопелос

романтични места

филм

Забележителности наоколо

Избрани оферти