Начало / Статии / Статии - Гърция

Остров Алонисос – на море сред боровете

Автор

/

Борови гори и море като тепсия описват най-добре Алонисос. Той се намира съвсем близко до Скопелос (на изток от Гърция) и е сред най-китните гръцки острови. Пълен е с чудни заливи и в него мият води едни от най-дълбоките места на Егейско море. Островът е силно залесен с борове, които по много чаровен начин се вписват в морската шир. Площта му е 64 кв. км, дължината на бреговата линия е 64 км, а населението -  1500 жители. Повечето от жителите са продали домовете си на чужденци и са се преместили да живеят в подножието.

Остров Алонисос, Гърция

Ако сте си избрали тази дестинация, трябва да знаете, че пътната мрежа е основно в южната част на острова, а северната  е почти необитаема. В древността градът Алонисос се е намирал на малкия остров Кира-Панагия или по-вероятно на островчето Псафура, чийто развалини са в момента на морското дъно. Двете островчета са сега на север от Алонисос, а в древността са били свързани с него.

Остров Алонисос бил обитаем стотици години назад. Свидетелство за това е град Икос на мястото на сегашния Кокинокастро, където са се запазили останки от стената на акропола. В IV век пр. н. е. Алонисос нееднократно е ставал обект на спор между Атина и Филип Македонски. През II век пр. н. е. островът е завладян от римляните. След това настъпва византийската епоха, през която и е построена крепостта Хора (там е била старата столица на острова).

Няма как да отидете на гръцки остров, без да бъдете “удавени” в история. Всеки град, всеки камък там носи белега на различни събития и народи. Алонисос може да ви представи следните места за разходка, атракция или почивка. Най-важно е да запомните главното пристанище Патитири, което е пристан на Хора. На 4 км. от него се намира Алонисос. Там има запазени развалини на византийска крепостна стена, конструирана  от венецианските владетели на острова. Преди 5 века в района е имало тежко земетресение, ала то не е разрушило всичко. Интерес представлява църквата, оцеляла след бедствието. На километър от Патитири е Воци – най-живописният залив на острова. Ако кажем, че плажът там е уникален, няма да сгрешим...но плажовете на целия Алонисос са такива.

Хриси-Милия ("Златната ябълка”) е на 4 км североизточно от Патитири и определено си заслужава вниманието. Същото важи и за плаж Кокинокастро, който пък е обграден от живописна борова горичка  Наблизо се намират развалини от стената на античния град, в който археолозите разпознават знаменития Икос. Непосредствено срещу Кокинокастро е Кокинониси (или Врахос). Тук древността е оставила своя отпечатък с оръдия на труда от палеолита, които се считат за най-старите останки от присъствие на човека в Егейско море. Екзотичното име Джорджи-Ялос пък е уникалният плаж в тази местност. Курортният център е само на 12 км от Патитири е Стеки-Вала, а преди него има малко, китно заливче с прозрачни води и мраморен пясък – Лептос-Ялос.

В Стария град Алонисос и в Патитири има богат избор на таверни, кафенета и барове. “То Камаки” и “Кала Красия” ще ви напълнят душата с прекрасна музика, а стомаха с вкусни гозби. Някои барове предлагат гръцка или международна музика в Патитири. „Енигма клуб” е единственото място, където можете да се кършите до сутринта.

Къде: остров Алонисос, Гърция

Виж най-добрите оферти за пътуване в Гърция!

Виж още:

Екскурзия в Атина

Почивка в Скиатос

Почивка в Халкидики

>
27 юни 2011 г.

Тагове

гръцки острови

идеи за уикенд

остров алонисос

острови

романтични места

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти