Начало / Статии / Статии - Гърция

Халкида - перлата на остров Евия

Автор

/

Всеки знае, че всичко гръцко идва от нещо древногръцко. Град Халкида не просто не прави изключение от това правило, но и носи името си непроменено от най-дълбока древност. За първи път е споменат в „Илиада“ на Омир. За кратко се нарича Негропонте през Средновековието (за което пръст имат италианците, които пристигат в този район), но след това връща отново своето антично име.

Халкида е главният град на гръцкия остров Евбея (известен и като Евия). Намира се в най-тясната част на протока Еврип.

Както в много гръцки градове, в Халкида една от главните забележителности е църква - „Света Параскева“. Започната в средата на 13-и век, това е една от най-ранинте религиозни сгради в доминикански стил, оцелели до наши дни. Италианска готика в античен град на гръцки остров – това е интересна смесица от стилове и епохи.

Заради особеното си географско положение – на брега на тесен проток, градът (и целият остров) е свързан с континента с два моста.

Истинското зрелище обаче се намира под краката на посетителите – водата в протока сменя посоката на течението си на всеки шест часа, като този феномен образува силни течения.

И накрая, понеже всеки знае, че всичко гръцко идва от нещо древногръцко, ще споменем, че Аристотел прекарва последваната година от живота си в Халкида.

Виж най-добрите оферти за пътуване до Халкида!

Виж още:

Почивка в Евия

Почивка в Олимпийска ривиера

Екскурзия в Атина

>
10 юни 2014 г.

Тагове

гръцки острови

идеи за уикенд

летен туризъм

море

плажове

романтични места

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти