Начало / Статии / Статии - Френска Полинезия

Питкерн: Един от най-отдалечените острови в света

Автор

/

Иска ли ви се понякога да избягате от градския шум, от замърсяването, тълпите от хора, задръстванията и житейската лудница? Ако можеше само да се озовете на някое райско място накрай света!

Ето ви една наистина необикновена идея: островите Питкерн.

Снимка: iStock by Getty Images

Островите Питкерн са отвъдморска британска територия, която се намира толкова далеч, че малцина са тези, които стъпват на тях всяка година.

Архипелагът се състои от четири острова - Питкерн, Дуси, Хендерсън и Ено. Единственият населен е Питкерн, който е вторият по големина. Населението на острова днес е едва 56 души (най-много жители е имало през 30-те години на миналия век - 200 души), като всички са преки наследници на метежниците, които през 1789 г. отвлекли кораба “Баунти” и се заселили заедно с няколко таитяни, които също били на кораба, на тогава необитаемия остров Питкерн. Островът вече бил открит по това време, но бил погрешно нанесен на тогавашните карти, затова метежниците го “преоткрили”. Подвластни на бунтовническия си дух, след като слезли на сушата, те изгорили и потопили кораба си.  

Основният език, който се говори на острова, е английският, но се говори също и питкернски - микс от таитянски и английски диалекти от 18-и век. Главният град на Питкерн е Адамстаун, но административните служби се намират на 5300 км в Окланд, Нова Зеландия.

На острова се пътува предимно на АТВ и пеша - площта му е едва 47 кв. км, така че рядко има нужда от друг транспорт. Тук няма много забележителности - основните атракции за повечето посетители са блажената изолираност и непокътнатата природа.

Гмуркачите могат да се спуснат до останките на потопения кораб “Баунти”, които може да не са в цветущо състояние, но са най-важният спомен за заселването на острова. Пред сградата на Обществената зала в Адамстаун е изложена и котвата на плавателния съд. Градът си има и музей с експонати от историята му.

Океанските води около Питкерн са толкова чисти и непокътнати от човешкото въздействие, че по крайбрежието цъфтят корали на дълбочина, по-голяма от обичайната. Освен това морският резерват Острови Питкерн е най-големият в света с площ над 830 000 кв. км. На места видимостта достига изумителните 75 м дълбочина и мястото е едно от най-добрите за гмуркане в света.

Как се стига до Питкерн

Снимка: iStock by Getty Images

Островите Питкерн се намират в Тихия океан и са едно от най-отдалечените места на планетата. Пътуването до островите Питкерн продължава много дни и е свързано с прехвърляния и сложно планиране. Има един-единствен редовен кораб, който се движи до островите от пристанище във Френска Полинезия. Дотам пък може да се стигне с полет от Таити, а преди това трябва да стигнете до Таити.

Може би и това е причината никой да не иска да живее на Питкерн. Заради намаляващото население на острова през 2014-2019 г. страната започва кампания за репопулация, като кани всички желаещи да се заселят. Макар земята на островите да е безплатна, зимните температури да не падат под 16 градуса, а летните - около 30, само един-единствен човек е подал заявление.

Вижте актуални оферти за екзотично пътуване!

>
23 март 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

острови

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти