Начало / Статии / Статии - България

Нанковски манастир Света Мария и легендата за проклятието

Автор

/

Местоположение на манастира

Нанковският манастир „Света Мария“ се намира край село Липница, община Ботевград, над една от многото му махали – Ръждавица. Подходът за манастира обаче е в края на махала Горановци, след къщите й.

История, архитектура и текущо състояние

Днес мястото е почти недостъпно, а от него са останали само руини, но по полуразрушените стени все още личат останки от стенописи. В началото на миналия век стенописите са били в добро състояние, но постройката е била без покрив. За манастира се знае малко. Строен е ХII – XIV век, а покривът му се е срутил през 1950 г.

Историята разказва легенди, свързани с проклятие, тегнещо над святото място. Кой и защо го е проклел не е ясно, но един разказ се предава от уста на уста вече поколения наред... Преди много години турчин разрушил зида на манастира, за да вземе камъните и да си построи къща в Етрополе. По пътя, в района на село Разлив, го срещнала група турци. Когато им разказал какво смята да прави, те отговорили, че няма смисъл, защото къщата му е изгоряла заедно с цялото му семейство, което било вътре. От този ден нататък светата обител се разрушава, а всеки, дръзнал да се доближи до нея, бива застигнат от тежко проклятие.

Местни хора опитвали да възстановят манастира, но безуспешно. Всички пострадали при мистериозни обстоятелства. Тази история разказва Динко Пешев, който преди години се заел да възстанови традицията, която повелява на мястото да се прави оброк на Света Богородица (15 август). Той искал още да направи и инициативен комитет за възстановяване на обителта. Заедно с още трима души започнал ежегодно да дава курбан на мястото, въпреки че стари хора го предупредили, че манастирът е прокълнат. Динко днес е с ампутиран крак, а двама от другите, възобновили традицията, вече са покойници. Единият живеел в къща между махалите Горановци и Ръждавица. Там имало три къщи, на трима братя. И трите изгорели заедно с хората... Другите също били застигнати от проклятието при странни стечения на обстоятелствата...

Разполагах само с тази информация, но тя беше достатъчна, за да не се откажа и да се добера до дълбоките дерета и местността „Свети Спас“. Множество асфалтови и черни пътища, както и много махали, разпръснати в тази част на планината. Хълмове, дерета и обзорни гледки, разкриващи се във всички посоки. Времето тук отдавна е спряло и с нищо не загатва за кипелия в миналото живот. Тук-там стари хора, прегърбени, обработват земя; тук-там – животни по поляните. След гореописаното, още ли имате желание да откриете старата света обител?…

>
02 ноември 2018 г.

Тагове

манастири

мистерии

странни места

Забележителности наоколо

Избрани оферти