Начало / Статии / Статии - България

Разказвача на приказки - или как да отидеш на различна екскурзия в България

Автор

/

Ако „екскурзия в България“ за вас означава автобус – възрожденска къща музей – автобус – обяд – автобус – музей – нощувка, много вероятно е изобщо да не ходите на екскурзии в България.

А може би искате да видите България наистина различно, с всички възможни превозни средства по суша, въздух и вода, да чуете приказки и легенди за местата, които посещавате, да вдигнете адреналина си, а след това да релаксирате в колибка в гората например... Звучи като приказка. Която може да разкаже само един човек – екскурзоводът и автор на дизайнерски маршрути в България Константин-Кирил Иванов, известен повече като Разказвача на приказки.

Как и защо да отидете на необикновена екскурзия в България и какво означава да пътуваш различно – ето какво сподели Разказвача на приказки:

- Kак обикновено протича стандартна екскурзия в България?

- Ако стандартна екскурзия означава закуска, обяд и вечеря и между тях посещение само на някои от 100-те национална обекта, какво се случва с няколкото хиляди други места, обвити в легенди и мистерии, които са част от “неутъпканите пътеки”?

Ако стандартна екскурзия означава придвижване само с автобус или кола във време, когато хората заплащат, за да се разходят до Луната, какво се случва с останалите средства за движение по въздух, суша и вода? Знаете ли, че до не малко обекти в страната може да стигнете с кон, магаре, каруца, файтон, кану, лодка, мотоделтапланер, ски, сноуборд, снегоходки, кучешки впряг, АТВ, парапланер?

Ако стандартна екскурзия означава тристепенно меню в някой ресторант, какво се случва с родопските, странджански, средногорски и т.н. специалитети?

Ако стандартна екскурзия е с настаняване в хотел, какво се случва със селските къщи за гости, с битовите комплекси сред гората, с дивото и автентичното?

Схематично една стандарта екскурзия е "от-до“. От автобуса, през мусаката, до къщата музей на известен от училищните портрети герой, свободно време за пазар и отново в автобуса.

- Какво липсва на стандартните екскурзии?

- 1) Идеи. Светът е стигнал дотук, защото някой е открил огъня, после електричеството... И всичко това се е случило, защото някой не се е задоволявал с това, което има, и неговите потребности са родили идеи. Кои сме ние, че да слагаме точката?

Често главна роля играе интересът към печалба. Ако един маршрут работи, никой не иска да поема рискове да предложи нещо различно, защото различното не носи големи доходи и вместо да има 50 човека в автобуса, ще има 18.

- 2) Разнообразие. Разнообразие на активности по време на маршрута. Всичко онези количествени натрупвани и градация на положителни емоции, които водят до качествени изменения на личността, променящи отношението му към света, който го заобикаля.

- 3) Риск. Онзи риск, който ще накара клиента да преодолее собствените си страхове от високо, ниско, тъмно, стръмно, влажно, дълбоко, тясно и т.н. Онзи риск от скачане, изкачване, гмуркане, яздене, вървене, гребане, проникване, летене и т.н. Онзи риск, който съществува само в страховете на хората, и за който водачът добре знае, че не съществува.

- 4) Автентичност. Връзката с Първоизточника на всичко, което сме приели за даденост в ежедневието си. Всичко онова, което се ражда в природата преди да бъде опаковано цветно и шарено и сложено на рафта в магазина. Магията на природната сила на водата, камъка и въздуха. Насищането на възприятията от мирис на живот – дърво, животно, пушек, храст или цвете.

- 5) Изчерпателност. България е история, митове, легенди, които нито имат брой, нито имат край. До всеки обект, описан в туристическите справочници, има няколко, които са незвестни за масовия турист.

- Какво повече получават туристите, които пътуват с теб?

- Ако стандартните екскурзии са маршрут по коловоз на стандартен влак, то вярвам, че тези, които аз правя, са маршрут със скоростно влакче в

увеселителен парк.

- 1) В моите маршрути винаги има включени за посещение непознати за масовия турист обекти. Всеки град, село, махала, място, през което минаваме, без да е включено в обектите за посещение, е част от моята беседа. Мълчанието и тишината не е част от работата на ексурзовода.

- 2) Ако е прието, че човек може да се придвижи по три възможни начина – въздух, земя, вода, поне два от тях присъстват във всеки мой маршрут.

- 3) В моите маршрути не само ще разберете, че агнешкото месо не се ражда в супермаркетa, но и ще видите, пипнете и помиришете как се разхожда из поляните. Ще разберете и че хляба не го пуска пощаджията в пощенската кутия в найлонови пликчета, като съберете и смелите зърно, омесите и опечете сами своя хляб. Ще се убедите, че конят и магарето не са изчезнали като динозаврите, като се качите на гърба им и прекарате няколко часа с тях до следващата точка от маршрута. Ще откриете, че виенското колело се казва Долап и е „родено” в Родопите и т.н., и т.н. От разнообразието на предлаганата, традиционна, автентична кухня в България ще научите, че гурмето е изобретение за неудачници или диетата за тлъстички западновропейци.

- Защо е важно разнообразието на обекти и преживявания?

- Сетих се за мусаката, онази арабската, дето хората си мислят, че е българска. Аз мога да хапна мусака няколко дни, да сменя сорта на картофите, да я направя с праз, различна кайма, със заливка или без, но повече от една седмица няма да издържа. Ами останалите седмици от годината?

Човек е създаден, за да се развива. Развитие търпи, според мен, единствено човек, който е информиран, който търси знания, а знания се получават от разнообразни източници и преживявания. Обектите и преживяното, за да стигнеш до тях, са един от тези източници. Разнообразието на обекти и преживявания водят до активизиране на някои от онези страни от човека – психологическа, умствена, физическа, комуникационна, волева, която обикновено не използваме в ежедневието си толкова много, и която откриваме, че притежаваме, когато сме поставени в различни условия. Разнообразието на обекти и преживявания води до насищане с усещания, чувства и емоции, които битовизмът води до закърняване. Разнообразието на обекти и преживявания е важно и да бъде дозирано, съчетано правилно и подредено въздействащо възходящо. Място - Звукът на родопска каба гайда насред нищото, високо в планината заобиколен само от околните върхове, сред зелени гори и поляни, ухаещи на живот ще ви обърне с хастара навън и тръпки ще ви побият и при 40 градуса жега. Друго е в някоя концертна зала. Поредност - Спускането по тролей с 30 градуса денивелация над щръкнали зъбери и дълбока пропаст няма как да е преди влизане в някоя благоустроена пещера - колкото и да е красива, няма да ви впечатли заради адреналиновата инжекция от тролея. Дозиране – Ако 4 часа си яздил кон в планината, по екстремнна пътека с разлика в надморската височина от 600-800 м, на другия ден дори продължителното ходене е за предпочитане пред ездата отново.

- Защо е важно къде ще се спи?

- Винаги, стига регионът да позволява, избирам място сред природата, колкото по-навътре в нея - толкова по-добре.

Освен от обогатяване на познанията си, имаме нужда и от почивка, а това става като сменим обстановката. Сблъсъка на зеницата ни с бетонните сгради, сините монитори и движещи се хора, автомобили и бензинови изпарения изморява, а контактът с природата е като майчина прегръдка. Природата поема негативната енергия от човешките души и ни зарежда с позитивизъм и сила. На такова място дори и най-нервните са смирени и усмихнати.

Местата за сън и почивка сред природата е онзи спа курорт, в който ще намерите и арома, звуко, арт, фито и семейна терапия - каквато не можете да откриете никъде другаде, при това съвсем безплатно.

- Защо са важни историите?

- На първо място, екскурзоводът трябва да излезе извън историческите факти и да знае легендите и митовете за дадено място, защото в тях се крие духът му. За някои хора връщането назад в миналото представлява много голям интерес. За други – не чак толкова. Познаването на историята ни позволява да попътешестваме във време, което не ни принадлежи, и хора, които никога няма да срещнем. Историите са машина на времето, на която се качват всички, докато екскурзоводът говори. В и чрез историите всеки може да открие част от себе си в историята, било то в някой, завладял света, или някой, умрял за любовта си. Историите са онези основи, на които се крепи бъдещето и сърцето, душата и атмосферата на всяко едно място, което продължава да съществува в настоящето, пазейки го от забвение.

***

С Разказвача на приказки можете да пътувате по следните маршрути:

- В прегръдката на Родопите - автобусна екскурзия - от Пловдив и София

- По Искърското дефиле - екскурзия с автобус - от Пловдив и София

 

>
09 юни 2016 г.

Тагове

България

идеи за уикенд

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти