Начало / Статии / Статии - Швейцария

Санкт Мориц и Ледниковият експрес - най-знаменитата екскурзия с влак из Алпите

Автор

/

Санкт Мориц не е само за хората, които оценяват „риц“ в името на този ски курорт от световна класа. Въпреки космополитната смесица от хора от висшето общество, синьокръвни и филмови звезди със слънчев загар, които спомагат за създаването образа на този знаменит (и да, скъп) курорт като бляскав и моден, Санкт Мориц не е само за най-избрани или снобски, както неговият популярен публичен образ ви кара да очаквате.

Санкт Мориц може да бъде, общо взето, забавно място с превъзходни условия за ски спускания за скиори на всички нива и идеално за ски през пресечена местност. На надморска височина 1800м ежегодните снеговалежи са сигурни. Средно напредналите скиори ще се радват да се качат на кабинковия лифт до Пиц Корвач, почти 3300м над морското равнище. Има много развлечения и за тези, които не карат ски, включително прочутата „Креста“, първата писта в света за шейни и тобоган, където жени не са допускани, толкова рисковано е стремглавото спускане, с вкопчени до побеляване ръце.

Планирайте една лятна почивка тук или в прелестния Понтресина, само на 6 км източно от Санкт Мориц – една от най-добрите в Енгадин – и в Европа– туристически бази и алпинистки центрове. Едно от местата в Санкт Мориц, които трябва да се видят, е фалшиво готическият в холивудски стил дворец-хотел „Бадрут“ (Badrutt). Но днешните по-дискретни компании са привличани от лишения от външен блясък и показност „Суврета Хаус“, от който се откриват гледки към планините като на коледна картичка. Триумф на приглушения лукс, оттук лесно се стига пеша до талвото на Йохри. Изискано, но новаторско, това е едно от най-добрите места за хранене, разположено в очарователна, характерна за областта Енгадин чифликчийска къща от ХVІІ в. (talvo означава „плевня" на реторомански, древния език на долината Енгадин).

Санкт Мориц - Швейцария

В края на вашия престой се качете на влака в направление Цермат на изток. „Ледниковият експрес“ е рекламиран като най-бавния експресен влак в света (средно 40 км/ч), но малкият червен локомотив успява да го изтегли през сърцето на Швейцарските Алпи и предлага поглед отблизо към един приковаващ вниманието пейзаж при пътешествието като с влакче на ужасите (наклоните могат да доближават 110 процента). Гордо боядисан в цветовете на швейцарския флаг, експресът преминава над 291 моста и през 91 тунела, прекосява прохода Обералп на 2012 м надморска височина– най-високата точка на 7,5-часовия 270-километров маршрут. Сериозните поклонници на железопътните пътешествия могат да помислят и за друга прекрасна екскурзия с влак в Швейцария – експресът „Бернина“. Четиричасово пътешествие с влак от Цюрих до Лугано (може да го извършите и с кола), то е единственият железопътен маршрут в Швейцария, който прекосява Алпите, без да се минава през тунели.

Къде: Санкт Мориц (St. Moritz): 201 км югоизточно от Цюрих.
Най-добро време: юли - септември и края на декември - март.

Виж актуалните оферти за Швейцария!

Виж още:

Екскурзия в Цюрих

Екскурзия в Прага

Екскурзия в Берлин
 

>
11 май 2020 г.

Тагове

алпи

пътешествия с влак

Забележителности наоколо

Избрани оферти