Начало / Статии / Статии - Италия

Тайната вечеря - една от най-въздействащите творби на Леонардо

Автор

/


Къде другаде може да кажете на вашия таксиметров шофьор името на картина като място, където искате да ви откара, и да очаквате това да стане?

Всеки уважаващ себе си миланец, таксиметров шофьор или не, знае местоположението на Леонардовата Il Genacolo (Тайната вечеря), една от най-прочутите картини в света, скрита в готическата църква „Санта Мария деле Грацие“.

Цялата страна следи внимателно педантичната двайсетгодишна реставрация, която завърши през 1999 г. Върху стена в това, което някога е било трапезарията на съседния на църквата манастир, Леонардо създава този мощен стенопис с площ 7,5 м2.

Улавяйки пълния с емоции момент на предаването на Иисус от Иуда, фреската започва да се разрушава почти веднага след завършването и през 1495 г. Реставрацията и предизвика толкова спорове, колкото и тази в Сикстинската капела, като някои историци твърдяха, че и малкото оцеляло от оригиналната картина или цветове, е било преинтерпретирано или погрешно интерпретирано твърде старателно във времето от безброй реставратори (от 1726 г. са извършени седем реставрации); други я приветстваха като важно постижение на търпението и вещината.

Няма спор, че това е една от най-хубавите творби на Леонардо, човекът, който с всяка мазка на четката разкрива „стремежите на душата“. Той търси с години измежду градските престъпници някой с лице на Иуда; резултатът, както заявява историкът на изкуството Джорджо Вазари, е „самото въплъщение на предателството и безчовечността“.

Къде: Милано, Ломбардия, Италия
Най-добро време: целогодишно

Виж най-добрите оферти за пътуване в Милано!

Виж още:

Екскурзия в Рим

Екскурзия във Флоренция

Екскурзия в Неапол

>
25 ноември 2014 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

любопитно

социален туризъм

църкви

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти