Начало / Статии / Статии - Румъния

Сигишоара - запознайте се с Дракула

Автор

/

Гледали ли сте „Здрач“? Или пък сериала с нашата гордост Нина Добрев „Дневниците на вампирите? Ако сте фен на жанра фентъзи и се увличате по вампирски истории, то обезателно трябва да посетите родния град на Влад Цепеш (Набиващия на кол) или по-известен като Граф Дракула. Градът е Сигишоара и ви обещаваме, че там няма да източат кръвта ви!

Сигишоара е малко, добре укрепено градче, намиращо се в известната област Трансилвания в Румъния. Мястото е основано от трансилвански саксонци през 12-и век, макар да има исторически данни, че е населявано още от римско време. Въпреки дългата си история мястото е успяло да запази типичното средновековно излъчване, което може да ви пренесе в епохата на рицари и дуели.

Тесните калдъръмени улички, които криволичат по хълмовете, ви превеждат покрай малки кафенета и ресторантчета, които пък успешно са запазили облика на древните староприемници. Докато се разхождате покрай цветните сгради и дюкянчета, ще успеете да се пренесете няколко века назад. А ако не сте от любителите на дългите разходки, ще се радвате да разберете, че навсякъде в града може да се стигне пеш. Поради малката му площ всичко е на една ръка разстояние, в случая - километър-два. Това дава възможност бързо и лесно да посетите всичко, което искате, и ви лишава от струпванията на туристически автомобили и безкрайни задръствания. А когато изгладнеете от разходките, не пропускайте да опитате един от местните специалитети - “мичи”, подобни на малки кебапченца, сервирани с горчица и хляб.  

Смесицата от запазена средновековна архитектура и съвременни нововъведения ще задоволи всеки вкус. Разбира се, най-голямата примамка е свързана с мистиката около пребиваването на граф Дракула тук.

А ето я и истината! Влад Дракула Цепеш е роден в този град на 7 декември 1431 г. С годините му се гради легендарна слава на коварен и свиреп владетел. Дали е пиел кръв? Според историците истината е доста по-жестока от митовете за вампирската му същност. Влад Цепеш обичал да нанизва на кол живи хората, които по някакъв начин застрашават неговия трон. Къщата, в която е роден, е реставрирана. Превърната е в ресторант и е една от най-големите забележителности в Сигишоара.  

Цитаделата от 13-и век е друга постройка, с която градът се гордее. Намира се в самия център на Стария град, а островърхият й покрив я прави лесно разпознаваема и видима отдалеч. Впечатляващо е колко добре е запазена! Състои се от 14 кули, от които 9 са изключително добре съхранени и по тях можете да видите как е изглеждал градът векове назад. Всяка от кулите е кръстена на определена гилдия, която е била отговорна за подръжката й. Най-впечатляващи са кулите на шивачите и обущарите.

Катедралата „Света троица“ и Църквата на хълма са красиви представители на готическата архитектура, които непременно трябва да посетите. А музеят на оръжията се помещава на първия етаж в къщата на Влад Цепеш. Какво съвпадение, а!?

Дали ще е ранна пролет или късна есен, няма да останете разочаровани когато и да посетите Сигишоара. Ако изберете разгара на летния сезон, ще имате бонус преживяване. През топлите месеци тук се провежда фестивал на средновековните изкуства. По време на провеждането му градът се изпълва с артисти и участници, облечени като рицари и дами. Средновековна музика озвучава всяка улица, а танцьори, жонгльори и кукловоди се грижат за забавлението на посетителите.

Макар да не е от най-близките и удобни дестинации, Сигишоара е само на 4 часа път от столицата Букурещ, което го прави удобна спирка в планирането на пътуването ви в Румъния.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Румъния!

>
29 август 2023 г.

Тагове

граф Дракула

замъци

идеи за уикенда

фестивали

ЮНЕСКО

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти