Начало / Статии / Статии - България

Улпия Ескус - прекрасен римски град на дунавския бряг

Автор

/

Ескус бил сред най-красивите градове по дунавския бряг в римската провинция Мизия. Останките от неговите постройки смайват и днес със своята грандиозност, а запазените архитектурни фрагменти - архитрави, конзоли и капители, са свидетелство за богатата украса на внушителните сгради.

Руините на града се намират край Дунав, северозападно от село Гиген, Плевенско, при устието на река Ескус - древното име на Искър. В началото на I в. тук бил установен лагерът на VI Скитски и V Македонски легион от римската армия. Около него възникнало селище, наречено от римския географ Клавдий Птолемей "Ескус на трибалите", което е едно от основанията учение да смятат, че в него са живели предимно траки от племето трибали. Според римския ред Ескус станал град през 106 г., след втората дакийска война.

Градът, защитен от построената през II в. крепостна стена, заемал 380 декара площ. В средата се намирал форумът, ограден от три страни с величествена коринтска колонада. От север се издигал голям храм на Юпитер, а на югоизток - на Фортуна, за който се знае, че е построен от римския император Комод след 184 г. На север от форума имало голяма гражданска базилика. Южно от главната улица са открити останките на още една - покрита с многоцветна подова мозайка. По времето на император Константин Велики тук бил построен мост през Дунава, открит на 5 юли 328 г. През 5 в. била срината голяма част от крепостните стени на града, вероятно от готските нашественици. Византийският император Юстиниян I (527-565 г.) ги възстановил, но не за дълго, тъй като в края на 6 в. авари и славяни превзели Ескус и напълно го унищожили.

Любопитно: Изображенията на сцени от театрални представления са известни и от мозайки, открити в други римски сгради. Театралната сцена на мозайката от Улпия Ескус , обаче се оказала съвсем непозната и само на един надгробен надпис учените разчели "Ахейци...". След това откритие станал известен папирус от Египет, където освен името на комедията се споменавал и нейният автор - Менандър. Менандър е древногръцки поет, живял през IV в пр.Хр. в Атина. Автор е на повече от 100 комедии, които са познати предимно по значително променени римски преписи. До откриването на мозайката в Улпия Ескус изобщо не се знаело, че Менандър е писал такава комедия.

Къде: край село Гиген, близо до Плевен, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
21 декември 2012 г.

Тагове

археологически музеи

археологически резервати

заливи

идеи за уикенд

каньони

летен туризъм

пустини

Забележителности наоколо

Избрани оферти