Начало / Статии / Статии - Румъния

Какво да видим в Румъния?

Автор

/

Румъния е физически толкова близо до България и същевременно е толкова непозната. Хубавото е, че можете да отскочите както за уикенда до Букурещ например, така и да останете за по-дълго в някой от морските, ски и балнео курорти, да обиколите прочутите византийски манастири в Буковина или да опознаете делтата на река Дунав и месоядните й растения.

Букурещ - Румъния

Букурещ

Румънската столица Букурещ се намира само на 75 км от Русе.

В емблема на града се е превърнал Палатът на Парламента, който е втората по големина административна сграда в света след Пентагона. В проектирането му са участвали 700 архитекти, а в изграждането му – над 20 000 работници. Парламентът, със своите 12 надземни и осем подземни етажа, е израз на мегаломанското мислене на Чаушеску. Диктаторът нарежда няколко от най-старите квартали на столицата да бъдат изравнени със земята, за да може пред Парламента да се прокара обширен булевард с фонтани между платната – достоен фон за величествената сграда. Част от Парламента е отворен за посещения с предварителна уговорка, а билетът е около 3,50 евро.

Други забележителни сгради в Букурещ са Дворецът „Котрочени”, в който се помещава президентската администрация, Дворецът на Патриаршията, Войводският дворец – един от най-старите паметници от времето на феодализма, запазен в оригиналния си вид. Сградата на Съдебната палата е построена през 1895 г. като копие на Двореца на правосъдието в Париж.

Триумфалната арка в Букурещ е открита през 1936 г. в памет на храбростта на румънските воини, сражавали се през Първата световна война.

Едно по-различно преживяване предлага Музеят на селото, който се намира в северната част на Букурещ, край езерото Херастръу. Там на площ от над 100 000 кв.м са изложени 272 автентични селски къщи, ферми и дворове от цялата страна.

По склоновете на Карпатите

Карпатите предлагат много възможности – от разходка сред иглолистните и широколистни гори и алпийски пасища, до почивка в някой от многобройните балнеокурорти като Бъиле ТушнадБорсекКовасна. Не очаквайте 5-звездни спа-центрове, а чист въздух и природа, недокосната от човешката ръка.

В Карпатите има и чудесни условия за ски в популярните курорти Лаку РошуСинаяПредеалБорша.

Може би един от най-популярните е Пояна Брашов, който наскоро беше обявен от британско проучване  за най-евтиния ски курорт, в който ще получите качество срещу парите си, следван непосредствено от Банско.

Пояна Брашов се намира на 1770 м надморска височина, на около 10 км от град Брашов, и разполага с олимпийска писта, улей за бобслей, 12 писти за спускания и две шанци за скокове.

В самия град Брашов пък се твърди, че се намира най-тясната уличка в Европа. Страда Сфории (Въжената уличка) е широка едва 1,20 м и първоначално е била използвана за достъп на пожарникарите.

По следите на Дракула

На около 30 км от Брашов, на непристъпна 60-метрова скала се издига замъкът Бран, свързван с многобройните легенди за граф Дракула.

Замъкът е издигнат през XIV в., за да защитава Брашов от нападения. Макар да няма сигурни доказателства, че в този замък е живял Влад Цепеш (реалната историческа фигура, която стои зад митовете за вампира), се смята, че за известно време той е бил заключен в подземията му по време на османското владичество.

В самия замък ще видите предмети на изкуството от колекцията на кралица Мария. Входът е около 5 евро.

Румънското черноморие

Не е за подценяване и румънското черноморие. Сред най-популярните румънски курорти са КонстанцаМамаяМангалияНептунЕфорие НордКостинещи. Покрай морското крайбрежие има и множество балнеоложки центрове за лечение на ревматизъм и артрит.

Еко лицето на Румъния – делтата на Дунав

Делтата на Дунав е мястото, където реката се влива в Черно море на румънска територия. В широкия разлив виреят лилии, месоядни растения, гори от плачещи върби и тополи.

Делтата е обитавана от 300 вида птици40 вида речни риби и над 1000 вида растения. Заради био богатството си е обявена за биосферен резерват от ЮНЕСКО. В Тулча можете да наемете лодка и да разгледате района.

Манастирите в Буковина – стълба към рая

В североизточната област Буковина се намират византийските манастири, известни из цяла Европа. Сред най-добре запазените са ВоронецПроботаСучаваМолдовица и Сучевица.

Манастирът Воронец се намира на около 36 км от град Сучава и е прочут с фреските си в специфичен оттенък на синьото, наречен „воронецко синьо”. И до днес точният състав на това синьо не е разгадан.

В стенописите в манастира Сучевица е изобразена Стълбата към рая, на която ангели разпределят праведните и им помагат да се изкачат по стълбата към рая.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Румъния!
 

>
25 август 2023 г.

Тагове

дворци

идеи за уикенд

любопитно

музеи

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти