Начало / Статии / Статии - България

Голф за начинаещи: излез от зоната си на комфорт

Автор

/

Вселената е много последователна в това да ни поддържа живи, като ни поставя често в онази некомфортна зона - единствената, която оставя трайни следи в ума и сърцето ни - разбирай, спомени. При мен е такава тенденцията в последно време и аз вече нямам нищо против. Въпреки че понякога грам не разбирам защо нещо ми случва точно сега, точно така или точно на мен. (По-късно всичко се изяснява, но дотогава... търпение му е майката и бащата, и виното - най-вече виното!).

Ако по някаква причина Вселената излезе в отпуск - я летен, я по майчинство, и животът ни се застои в зоната на комфорт за нездравословно дълго време, не е лошо да се самоизвадим от нея някак. Не защото сме мазохисти, които обичат да им е неудобен животът и да им трепери под лъжичката, не.

А защото, току-виж, в някой от тези моменти на несигурност, открием свой неподозиран талант, ново хоби или така жадуваната споделена любов (последното изисква да се изстреляте много далеч от комфортната зона и е само за напреднали в тази дисциплина).

Винаги съм се чувствала неловко в първата си среща с ново занимание, от което бъкел не разбирам и за което няма дори грам житейска индикация, че ще ми се отдаде да усвоя. Точно такова предизвикателтво ми беше необходимо, за да избягам за уикенда от зоната си на комфорт.

Вдъхнових се от една от картите "Предизвикателства за пътешественици" да опитам нов спорт до края на месеца. Изборът ми беше: голф. Знания: 0, умения: 0. Идеално.

Отпраших към хотел РИУ Правец - любимо място за бързо бягство от София заради уюта, спокойствието и балансиращата всички мои знайни и незнайни чакри гледка към езерото. Още по-любимо вече и защото събуди в мен желанието отново да се върна в училище. Само че този път по голф.

Първият ми урок протече в няколко фази. Започна с къде успешни, къде не опити за концентрация да запомня колкото се може повече факти за самата игра, докато треньорът Краси увлекателно ми разказваше за историята и основните принципи на голфа.

Запомних, че по време на игра можеш в чантата си за голф да имаш максимално 14 клъба (стика); че не трябва да те е страх да разореш (буквално) перфектно поддържаната трева на игрището, докато играеш (колкото по-дълбок и голям е ровът, толкова по-напреднал играч си всъщност); а също и че жените, децата, начинаещите и напредналите играчи имат разллични стартови позиции за всеки удар, така че да могат да играят заедно. Последното ми хареса много.

Следващият етап мина в много червене, докато левичарят в мен усвои основните захвати на клъба (познат и като стик). Краси ме изстреля с един удар мнооого далеч от зоната ми на комфорт. Постепенно, с всяка насока, с всеки (опит за) удар тялото ми посвикна с новата позиция и движения, и притеснението, че изглеждам неадекватно, размахвайки некоординирано стик за голф насред игрище все едно извадено от корица на списание, постепенно изчезна.

И навлязох в последната, най-сладка, фаза на първия ми урок по голф. Удар след удар, усещах, че ми е все по-приятно и по-приятно. Почти нямаше неуцелена топка (което беше и най-големият ми страх в началото), а това допълнително ме мотивираше да продължа с усмивка.

Треньорът ми сподели, че като за първа среща с голфа е много приятно изненадан и че ако имам желание да работя над уменията, то това би могло да се окаже мое ново успешно спортно начинание. И това ако не е мотивация, здраве му кажи! Никога преди не съм се радвала толкова на урок, който е продължил двойно повече от предвиденото време!

Тръгнах си от игрището с почти болезнено широка усмивка, удоволетворена от изпълненото предизвикателство и по детски щастлива, че в джобчето ми освен семки и бонбонки, дрънкаше и нова спортна страст – голфът.

Голямо благодаря на всички замесени в това мое бягство от зоната ми на комфорт: на приятелите ми от хотел РИУ Правец, че го направиха възможно, на Краси Панайотов за вдъхновението и на Александър Македонски - за прекрасните снимки-спомени.

***

Вижте най-добрите предложения за почивка в хотел РИУ Правец Резорт Голф и СПА 4*!

>
03 юли 2018 г.

Тагове

голф туризъм

идеи за уикенда

203 предизвикателства

Забележителности наоколо

Избрани оферти