Начало / Статии / Статии - България

Вихрен - вторият по височина планински връх в България

Автор

/

В Северен Пирин, между дълбоките трогови долини на Бъндерица и Влахинска река, величествено се издига връх Вихрен - 2914 м, вторият по височина в България след Мусала и четвърти на Балканския полуостров след връх Митика (2918м) и Сколион (2916 м) в Олимп, Гърция.

Вихрен прилича на огромна четиристенна пирамида с много стръмни склонове, само горната му част е заоблена. Алпийският му вид е резултат от планинското заледяване през ледниковата епоха. Особено страховит и непристъпен е северният склон, оформящ почти отвесна стена на едни от най-големите циркуси в Пирин - Казаните (Голямия и Малкия Казан).

Заради силно окарстените мрамори в Големия Казан няма езера, но тук се образува огромна снежна пряспа (снежник). Тя се подхранва от честите лавини  и понякога върху нея се натрупват снежни маси с дебелина до 30 м. Заради усойното разположение тя не успява да се стопи през лятото и дочаква новия снеговалеж.

Оскъдната растителност в подножието на върха е предимно от клек и високопланинска хвойна. Тук могат да се видят кадифеночерните пеперуди еребии - "живите цветя на Пирин". По мраморните склонове на Вихрен расте пухкавият сребрист пирински еделвайс.

Вихрен е суров и неприветлив връх, с постоянни силни ветрове (от тук идва и името му, което е превод от турското му име Елтепе - ветровит връх). Често е покрит от гъсти мъгли и черни облаци, които носят страшни бури с гръмотевици и светкавици.

Любопитно: На 2000 м.н.в., в източното подножие на Вихрен, недалеч от хижа Бъндерица, се намира най-старото иглолистно дърво в България - черна мура на повече от 1300 години! Наречена е Байкушева на името на видния български лесовъд Костадин Байкушев, който през 1897 г. открил и описал този екземпляр. Черната мура е рядък реликтен вид от семейство Борови. Расте само в планините на Балканския полуостров и в Южна Италия. У нас се среща само в Пирин и в Славянка. Байкушевата мура е виска 22 м, с обиколка на стъблото 7,8 м и диаметър 2,5 м

Къде: Пирин, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"

>
26 септември 2012 г.

Тагове

алпинизъм

върхове

зимен туризъм

летен туризъм

планини

Забележителности наоколо

Избрани оферти