Начало / Статии / Статии - САЩ

Винарските области Напа и Сонома - най-добрите лозя на Америка

Автор

/

Ако Америка има отговор на Тоскана като място за вино, храна и добър живот, то това са Напа и Сонома. Неизменно красиви и с мек, нежен пейзаж, тези двуяйчни близнаци, отделени при раждането си от планинската верига Маякамас и отчетливо различни по характер, произвеждат около 7 процента от виното в света, като голяма част от него е от международна класа.

Винарските области Напа и Сонома, Калифорния, САЩ
 

56-километровата дъга на Напа е по-добре известна и по-плътно заселена, с около 280 винарни (от 20 през 1975г.), произвеждащи характерното за областта каберне и много други видове. Сред най-изпъкващите  са реномираната „Домен Шандон“ (Domaine Chandon) в живописния Йънтвил и мощната „Робърт Мондави“ (Robert  Mondavi) в Оуквил. Неофициалният крал на Напа, „Мондави“ наскоро отвори „Копия“, културен център, посветен на виното, храната и изкуствата и хуманитарните науки.

1000-декаровият курорт „Мийдоуд“ е построен през 60-те  години на ХХ в. като  частен кънтри клуб и все още има атмосферата на място за хора с вкус и умения за харчене  на пари, със загатване за кънтри клуб етикеция, пропила несиметричната главна сграда и апартаментите като къщички, пръснати  по хълмовете нагоре. Местен познавач се грижи за избата с вина от почти всеки търговец в  долината.

„Мийдоуд“ е  домакинът на най-важното винарско събитие в региона, тридневния винен аукцион на долината  Напа в началото на  юни, най-голямото и най-престижното благотворително събитие в света, свързано с вино; мероприятия има из цялата  долина, но центърът е в „Мийдоуд“.

В добавка към двете места за хапване в курорта –  смятани от мнозина сред  най-добрите в Напа – долината има зашеметяващ брой прекрасни заведения, от такива за хапване на крак навън и  спирки за шофьори на камиони до „Френч Лондри“, възхваляван от мнозина познавачи на  добрата храна като най- хубавия ресторант в Щатите.

В една семпла, почти аскетична 100-годишна каменна сграда,  самоукият готвач Томас  Келер изумява, издигайки калифорнийската кухня с френско вдъхновение до неподозирани висоти. За едно  преживяване на всички сетива, качете се на луксозния винен влак „Напа Вали“, който се движи от Напа до Санта  Хелена покрай двайсет и седем лозя. Гостите пият вино и хапват по време на една  благословена тричасова кръгова  58-километрова кулинарна екскурзия на борда на чудесно реставрирания „Пулман“ от  1915 г.

Не трябва да берете  грижа за алкохола и шофирането. Сама по себе си по-малката община, Сонома изглежда  по-семпла и лежерна, но не  се подвеждайте от простонародния, непревзет характер на нейните 200 винарни: вината  на Сонома – главно  каберне, шардоне и зинфандел – често превъзхождат тези от Напа, докато нейните плодородни  овощни градини и  зеленчукови стопанства снабдяват кухните на най-хубавите ресторанти в областта.

Множеството  хотели и  ресторанти в Сонома са също толкова разнообразни, колкото нейните вина. Малкият „Хелдсбърг“, на  бреговете на  река Рашън, е центърът на действието, неговата резиденция от края на ХІХ в. „Мадрона“ установява  стандарта за  елегантност на периода. Много цененият викториански ресторант също е нещо специално, с кухня,  базирана на  изобилието от продукти и вина в Сонома, като много от тях идват от собствената му градина.

Къде:  80–100 км северно от Сан Франциско, Калифорния, САЩ
Най-добро време: пролет за сезона на диворастящите цветя; есен за сезона на гроздобера, когато се провеждат многобройни фестивали.

Виж най-актуалните оферти за пътуване в Сан Франциско!

Виж още:

Екскурзия в Канада

Екскурзия в Мексико

Екскурзия в Куба

>
21 септември 2011 г.

Тагове

винен туризъм

гастрономия

любопитно

романтични места

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти